Adobe gaat een nieuwe programmeursinterface (API) gebruiken voor Flash op OS X 10.6. Die API zou het decodeerwerk van H.264-video (MPEG-4) aan de grafische kaart kunnen overlaten, iets waar Adobe bij Mac al langer op aast. Wie zowel over een Windows- als Macsysteem beschikt kan ervan meespreken: de prestaties van Flash liggen beduidend lager op […]

Adobe gaat een nieuwe programmeursinterface (API) gebruiken voor Flash op OS X 10.6. Die API zou het decodeerwerk van H.264-video (MPEG-4) aan de grafische kaart kunnen overlaten, iets waar Adobe bij Mac al langer op aast.

Wie zowel over een Windows- als Macsysteem beschikt kan ervan meespreken: de prestaties van Flash liggen beduidend lager op het besturingssysteem van Apple. Een probleem dat Steve Jobs eerder al aankaartte en wat de topman ertoe aanzette Flash van de iPhone en iPad te verbannen.

Adobe zegt echter dat de slechte prestaties op UNIX-systemen (Mac en Linux) aan het ontbreken van bepaalde API’s te wijten zijn. In Windows zouden er voldoende interfaces bestaan om het decoderen van video aan de grafische kaart over te laten. .

 

Nu ook Apple zo’n interface uitbrengt voor Snow Leopard, zegt Adobe Flash sneller te kunnen maken voor OS X 10.6.

Enkel voor nieuwe Macs
Maar niet iedereen kan van de snellere Flash meegenieten. De nieuwe API is niet alleen enkel op Snow Leopard beschikbaar; maar een beperkte selectie grafische kaarten kunnen de interface aanspreken.

Voorlopig is dat lijstje beperkt tot de nVidia GeForce 9400M, 320M en GT 330M. Vrij vertaald betekent dat de 9400M-gebaseerde MacBooks, MacBook Pro’s, iMacs en Mac mini’s. Ook de nieuwste MacBook Pro-modellen (15 en 17 inch) werken met de interface.

CPU-overlast?
Of de nieuwe Flashversie effectief zal zijn, valt echter af te wachten. Met de nieuwe API kan Adobe het decoderen van video nu wel naar de grafische processor (GPU) verplaatsen, veel mensen klagen nog steeds over de CPU-overlast die Flash op Macs veroorzaakt.

Zo kan het bekijken van een Flashfilmpje op volledige schermgrootte tot zestig procent van de CPU in beslag nemen. Kwatongen wijten die slechte prestaties aan Adobes logge UNIX-code.

Nog even wachten
Adobe zegt dat de nieuwe techniek nog niet in Flash 10.1 zal zitten. Die versie is immers al te vergevorderd om nu nog aan te passen. Kort na uitgave ervan zou er een update uitkomen die de nieuwe API ondersteunt.