Opta wil lagere beltarieven

De Opta wil lagere tarieven voor het afwikkelen van mobiele en vaste telefoongesprekken. Dit zal de telecomtoezichthouder de komende drie jaar stapsgewijs uitvoeren.

Het afgiftetarief, een vergoeding die de telecomaanbieders elkaar in rekening brengen voor de afwikkeling van een gesprek, moet afnemen. Voor mobiele gesprekken bedraagt dit tarief 7 cent en voor vaste belletjes 69 cent.

In 2012 moet dit respectievelijk 1,2 en 45 cent zijn. Hierdoor komt de concurrentie tussen mobiele en vaste aanbieders meer in evenwicht en zullen de gesprekstarieven voor de consument goedkoper worden. De Opta verwacht dat het de bellers jaarlijks minstens 130 miljoen euro oplevert.

‘Niet waarschijnlijk’
Volgens Vodafone zijn lagere gesprekstarieven echter niet waarschijnlijk. Bij eerdere verlagingen was dit namelijk ook niet het geval. Daarnaast meldt een woordvoerder van de telecomaanbieder tegenover het ANP dat de maatregel investeringen in bijvoorbeeld snel mobiel internet ontmoedigt.

Tot en met 7 juni kunnen marktpartijen en andere belanghebbenden reageren op het voornemen van de Opta. Ook de Europese Commissie zal haar mening geven.

De reacties worden verwerkt tot een definitief besluit. De organisatie hoopt dat dit in augustus van kracht wordt. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business