Nieuws

NetSetMan 3.0.1

Met het almaar groeiende aantal laptops hebben steeds meer mensen buitenshuis toegang tot het internet. Dat kan je leven vergemakkelijken, tenzij je de instellingen van het netwerk waarop je je wilt aanmelden niet kent.

NetSetMan helpt je al die verschillende instellingen te onthouden en biedt extra houvast voor makkelijk te vergeten aanpassingen.

Ook voor beginners
Wie met Windows 7 werkt, haalt opgelucht adem over de overzichtelijke manier waarop het nieuwe besturingssysteem omgaat met het beheer van (draadloze) netwerken. In voorgaande Windowsversies lag dat wel anders.

De juiste verbinding vinden was al lastig, maar DNS-servers en TCP/IP-instellingen aanpassen is voor veel gebruikers vaak een brug te ver. NetSetMan, een handige beheerder die de meeste dingen regelt vanuit het systeemvak, is ook voor Windows 7 een geslaagde oplossing.

Zes profielen
Na de installatie treffen we een programma aan dat niet erg afgewerkt overkomt, maar bijzonder veel instellingen verbergt. NetSetMan is gratis voor niet-commercieel gebruik, en maakt het in die uitvoering mogelijk voor gebruikers om zes afzonderlijke netwerkprofielen tegelijk te onthouden. Dat lijkt niet veel, maar in de praktijk zal alleen een druk zakenman of IT-expert dagelijks meer nodig hebben.

NetSetMan rangschikt je profielen in horizontaal geordende tabbladen, die wel wat doen denken aan het Eigenschappen-venster van de Windows-netwerkinstellingen. Hier kun je een vast IP-adres ingeven, werkgroepnaam of SMTP-server vermelden en ook de vaste printer kiezen die je computer opzoekt nadat hij bij een bepaald netwerk is ingelogd.

Instellingen per netwerkkaart
Een van de beste eigenschappen vinden we dat je per netwerkkaart kunt bepalen welke instellingen worden gebruikt. Als je dus meer dan één kaart in je computer gebruikt, kun je via een handig neerklapvenster snel schakelen.

Zodra alles is ingesteld, hoef je niet zo vaak meer in het hoofdvenster te zijn. In geminimaliseerde toestand volstaat het om met de muis over het pictogram in het systeemvak te gaan om de belangrijkste gegevens over de verbinding te krijgen. Via het contextmenu is het makkelijk schakelen tussen ingestelde profielen.

Als bonus vinden we NSM Wi-Fi Management, dat in een historisch overzicht bijhoudt bij welke draadloze netwerken je bent aangemeld. Je kunt per geval bepalen of je computer meteen verbinding moet maken als het eerder gevonden netwerken opnieuw oppikt of die juist moet negeren.

Handig, maar netwerken komen meerdere keren voor in de lijst en we hadden graag wat meer overzicht, zodat we sneller uitkomen bij het exemplaar dat we nodig hebben. Ook hebben we het gevoel dat het wifibeheer er een beetje bij hangt en veel beter in de applicatie kan worden geïntegreerd.

Dat is ook het geval voor het toolsmenu, dat toegang biedt tot veelgebruikte Windowsmenu’s. Makkelijk voor wie het nodig heeft, maar een snelkoppeling naar het displaymenu heeft voor ons weinig meerwaarde in een netwerkapplicatie.

NetSetMan kan je veel tijd besparen als je een paar keer per maand inlogt bij een lastig netwerk, wel eens een LAN-party bezoekt of gewoon geen zin hebt om al die instellingen te onthouden.

NetSetMan 3.0.1
Prijs: gratis (april 2010)

PRO: meteen toegang tot geavanceerde netwerkinstellingen; schakelen tussen profielen uit het systeemvak; overzichtelijk.
CONTRA: interface kan beter afgewerkt; draadloos-netwerkbeheer is omslachtig.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business