Welke gegevens bewaren de Google-auto’s?

Nadat vorige week bekend werd dat Google Street View naast straatbeelden MAC-adressen bijhoudt, besluit het bedrijf uit Californië de situatie nu toe te lichten. “Onze wagens registreren inderdaad netwerkgegevens, maar die informatie maken we niet openbaar”, luidt het.

Vorige week gaf de Duitse regering Google een fikse uitbrander omdat het publieke netwerkgegevens bijhoudt. Google komt nu met een verklaring voor de dag waarin het zegt die gegevens enkel voor geolocatiedoeleinden te gebruiken.

Zo kan het locatiegebonden diensten aanbieden op toestellen die geen gps ondersteunen. “We registreren trouwens alleen netwerken die publiek uitzenden”, zegt Google. “Routers die in privémodus staan, worden niet geregistreerd.”

[related_article id=”158578″]

MAC-adressen en SSID’s
Maar wat registreert Google nu precies? De Street View-wagens gaan op zoek naar twee kenmerken van draadloze routers: het MAC-adres en de Service Set Identifier (SSID). Een MAC-adres is een vorm van unieke identiteitscode voor netwerkhardware en een SSID is de naam waaronder je netwerk wordt uitgezonden.

De meeste huis-, tuin- en keukenrouters zenden deze gegevens standaard publiek uit, waardoor Google deze netwerkgegevens dus makkelijk kan ophalen en registreren.

Niet rechtstreeks beschikbaar
Google zegt wel dat het de verzamelde gegevens niet voor derden beschikbaar maakt. Tenminste, niet in ruwe vorm. Wat het wel doet, is afgeleide data aan onder andere Google Maps en Twitter aanbieden via zijn geolocatie-programmeursinterface (API).

Bovendien zegt Google enkel de netwerken zelf te registreren, niet de daarop verbonden computers. Het verdedigt zijn standpunt door te zeggen dat andere bedrijven en zogenaamde wardrivers al veel langer netwerkgegevens registreren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business