Een gestolen USB-stick of laptop is erg, maar het ergste is dat allerlei privacygevoelige gegevens dan te grabbel liggen. Met SafeHouse Explorer Encryption voorkom je dat. Zoals de naam al dat vermoeden, versleutelt deze tool alle gewenste gegevens. Dat gebeurt met 256-bit Twofish-encryptie. Klinkt dat je nog niet stevig genoeg, dan moet je overstappen naar […]

Advertentie

Een gestolen USB-stick of laptop is erg, maar het ergste is dat allerlei privacygevoelige gegevens dan te grabbel liggen. Met SafeHouse Explorer Encryption voorkom je dat.

Zoals de naam al dat vermoeden, versleutelt deze tool alle gewenste gegevens. Dat gebeurt met 256-bit Twofish-encryptie. Klinkt dat je nog niet stevig genoeg, dan moet je overstappen naar de commerciële Professional-editie (zo’n 55 euro), die tot 448-bit toelaat en onder meer ook Blowfish en AES ondersteunt.

[download_file]

Nog meer verschillen lees je op de site van de maker, maar het komt er vooral op neer dat de commerciële varianten flexibeler zijn en je wachtwoord ook op smartcards laten opslaan.

Kluis
Met SafeHouse Explorer beveiligde bestanden komen terecht in een kluis (storage vault), waarvan je de grootte vooraf zelf instelt (met een indrukwekkend maximum van 2.048 GB). De grootte naderhand aanpassen kan alleen in de commerciële versies. Zo’n kluis scherm je uiteraard ook af met een stevig wachtwoord.

SafeHouse Explorer koppelt dan de eerstvolgende vrije stationsletter aan zo’n kluis en zet ook een handige snelkoppeling op je bureaublad. Even dubbelklikken en je wachtwoord invullen volstaat om de inhoud te openbaren. Zo’n kluis laat zich verder als een gewone partitie benaderen: je kunt er dus ook bestanden in- en uitslepen. Kies je voor een secure move, dan wordt het bestand op de originele locatie overschreven met willekeurige bytes.

Je kunt zo’n kluis overigens ook naar een USB-stick kopiëren. Zolang het bijhorende programmabestand op de stick staat, kun je die dan op de stick openen. Of je maakt een zelfuitpakkend uitvoerbaar bestand dat de kluis en het programma zelf combineert, zodat je het bijvoorbeeld ook kunt doormailen.