De beste manier om je data tegen ongeautoriseerde toegang te beschermen, blijft nog altijd encryptie. Met Sophos Free Encryption versleutel je zonder veel moeite al je privacygevoelige gegevens. Na een verplichte registratie ontvang je via e-mail een downloadlink. De installatie van de tool is in een oogwenk gebeurd en na afloop blijkt het programma zich […]

Advertentie

De beste manier om je data tegen ongeautoriseerde toegang te beschermen, blijft nog altijd encryptie. Met Sophos Free Encryption versleutel je zonder veel moeite al je privacygevoelige gegevens.

Na een verplichte registratie ontvang je via e-mail een downloadlink. De installatie van de tool is in een oogwenk gebeurd en na afloop blijkt het programma zich in de Windows Verkenner te hebben geïntegreerd. In het contextmenu (van een map of bestand) tref je namelijk het submenu Sophos Free Encryption aan. Van hieruit kan je de geselecteerde map of het gekozen bestand dan versleutelen.

Versleuteld archief
Het volstaat een (stevig) wachtwoord in te vullen en de doellocatie op te geven. Standaard brengt Sophos Free Encryption alle data in een versleuteld archief van een eigen formaat onder (met extensie .uti). Maar als je dat zo instelt, maakt het programma een zelf-uitvoerbaar archief (.exe).

De data worden tegelijk ook gecomprimeerd, tenzij je dat anders aangeeft. Het is eveneens mogelijk de brongegevens na encryptie automatisch te laten vernietigen. De optie Encrypt & Send stuurt een versleuteld archief automatisch als bijlage naar je standaard e-mailclient door.

Weet wel dat Sophos zich ook geheel laat aansturen vanuit een grafische interface (op te starten via Alle programma’s, Sophos, Sophos Free Encryption), en ook vanuit de opdrachtregel. De encryptie gebeurt telkens op basis van AES 256-bits.

Wie deze versleutelingstool wil uitproberen, moet zich zoals gezegd eerst even registreren bij Sophos.