Nieuws

Microsoft stopt ondersteuning Windows XP SP2

Vanaf 13 juli wordt Windows XP SP2 niet meer ondersteund. Dat laat Microsoft weten in een mededeling.

Eerder al werd de ondersteuning voor Windows Vista zonder servicepack stopgezet. Op het moment dat Microsoft stopt met de ondersteuning van Windows XP met Service Pack 2 zal het besturingssysteem zo’n negen jaar oud zijn.

Service Pack 3 (voorlopig) nog wel
Geen ondersteuning, dat betekent dat er geen software- en veiligheidsupdates meer gemaakt en verspreid worden, en dat het besturingssysteem dus kwetsbaarder wordt. Gebruikers die Service Pack 3 op hun XP-machine geïnstalleerd hebben, kunnen wel nog een tijdje op updates rekenen.

Deze beslissing werd al een tijdje verwacht, en is ook niet helemaal onlogisch. Microsoft wil namelijk dat hun klanten upgraden naar een recentere versie van Windows, of zelfs naar een volledig nieuwe machine. En het is bovendien een beslissing van praktische aard voor de Microsoft, want nu hoeft de softwaregigant geen tijd en geld meer te investeren in het oplappen van een gedateerd besturingssysteem.

[related_article id="161452"]

Nog vaak gebruikt in bedrijven
Maar volgens beveiligingsexpert Byron Acohido zal het stopzetten van de ondersteuning toch de nodige problemen met zich meebrengen: “Dergelijke pc’s en servers worden nog heel vaak gebruikt in bedrijfsomgevingen. En het zijn net bedrijfscomputers die het vaakst onder vuur komen te liggen door cybercriminelen op zoek naar botnets.”

Het zijn vaak oudere machines die gewild zijn bij aanvallers, omdat ze weten dat de kans kleiner is dat die machines helemaal up-to-date zijn. En voor botherders en spammers zijn deze systemen even waardevol als een nieuwe pc. "Een extra computer is een extra computer, los van de leeftijd", aldus Acohido.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business