Internetblokkade Pakistan breidt uit

Nadat de Pakistaanse overheid Facebook blokkeerde, is nu ook YouTube aan de beurt. Reden daartoe is de internethype rond ‘Draw Muhammad Day’.

Woensdag blokkeerde de Pakistaanse overheid Facebook omdat enkele gebruikers aanspoorden tot het maken van Mohammedcartoons. Dat gooide echter olie op het vuur: in een mum van tijd doken er protestpagina’s, -filmpjes en zelfs -websites op.

Pakistan reageert daar nu op door de desbetreffende websites, inclusief YouTube, ook te blokkeren. Vrijdag komt er een hoorzitting die bepaalt of de censuur al dan niet wordt opgeheven.

Draw Muhammad Day
Donderdag 20 mei ging de wereld in als Draw Muhammad Day: de dag waarop (amateur)cartoonisten wereldwijd massaal afbeeldingen van de profeet Mohammed zouden maken. Die actie werd uit protest tegen een gecensureerde South Parkaflevering het leven ingeroepen.

De zender Comedy Central had die aflevering zwaar gecensureerd nadat makers Matt Stone en Trey Parker doodsbedreigingen hadden gekregen. Ironisch genoeg kwam dat omdat zowel aflevering 200 als 201 de spot dreven met het feit dat je Mohammed niet mag afbeelden.

Oprichters geïntimideerd
Zowel de website als de Facebookpagina waarop men aangespoorde Mohammed te tekenen, zijn intussen offline gehaald. Niet door overheidsinstanties, wel door de makers zelf.

Molly Norris, de vrouw uit Seattle die www.drawmuhammadday.com oprichtte, zegt het volgende: “ik zei dat ik de angst voor terrorisme wou tegengaan en toen werd ik zelf bang”.

De Facebookpagina waar donderdag honderden cartoons op verschenen, volgde Mollys voorbeeld en is nu ook niet meer beschikbaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business