Toucan is een draagbare applicatie bedoeld voor het synchroniseren, back-uppen en versleutelen van gegevens. De interface oogt alvast zeer overzichtelijk: het werkblad is opgesplitst in een aantal tabs, waaronder Synchroniseer, Backup en Beveilig. Op de tab Synchroniseer leg je logischerwijze eerst de bron- en doellocatie vast, waarna je uit verschillende synchronisatieopties kunt kiezen. De exacte […]

Advertentie

Toucan is een draagbare applicatie bedoeld voor het synchroniseren, back-uppen en versleutelen van gegevens.

De interface oogt alvast zeer overzichtelijk: het werkblad is opgesplitst in een aantal tabs, waaronder Synchroniseer, Backup en Beveilig.

Op de tab Synchroniseer leg je logischerwijze eerst de bron- en doellocatie vast, waarna je uit verschillende synchronisatieopties kunt kiezen. De exacte verschillen tussen deze opties (met wat ongelukkig vertaalde namen als Kopiëren, Vernieuwen, Mirror, Equaliseer, Verplaats en Proper) lees je af in de ingebouwde helptekst.

[download_file]

Back-ups met regels
De Backup-tab is ongeveer op dezelfde manier opgebouwd, alleen tref je hier een aantal andere opties aan. Zo kan je complete back-ups of een incrementele back-upjob laten uitvoeren. Je kiest zelf het archiefformaat voor de back-ups (zip of 7-zip) en via een schuifbalk stel je het gewenste compressieniveau in. Zo’n archiefbestand laat zich ook met een wachtwoord beveiligen.

Zowel voor de synchronisatie als voor de back-up kan je zelf een lijst aanleggen met bestanden of bestandsmappen die je buiten de operatie wilt houden: deze lijsten beheer je op de tab Regels.

Het zal je weinig verbazen dat je op de tab Beveilig een eigen selectie van bestanden kunt laten versleutelen en ook weer ontgrendelen. De tool gebruikt daarvoor het stevige AES-256 algoritme.

Variabelen en scripts
Verder tref je nog de tab Variabelen aan. Met deze functie kun je zelf variabelen bepalen die naar verschillende locaties op je pc verwijzen; die kan je dan gebruiken bij het vastleggen van de synchronisatie- en back-upoperaties.

Ook is het mogelijk verschillende operaties in een scriptbestandje op te nemen. Dat maakt het makkelijker om gecombineerde operaties toch met één muisklik te laten uitvoeren. Overigens laat de tool zich ook vanaf de opdrachtregel aansturen.

Toucan vergt weliswaar enige gewenning. Het programma laat zich toch wat stugger bedienen dan de interface doet vermoeden. Maar voor meer gevorderde gebruikers is het best een handige tool. Jammer wel dat er geen ingebouwde tijdsplanner in zit.