Nieuws

Software verpest milieuwinst

Veel zakelijke software is niet gemaakt om groen te zijn. Het belast de energie-efficiënte hardware zodanig dat het milieuvoordeel daarvan verloren gaat.

Als bedrijven willen dat hun groene datacenter ook echt groen wordt, dan zullen ze daar moeite voor moeten doen, zegt onderzoeksbureau Gartner. Nu de investering in energiezuinige hardware is gedaan, zullen ze ook moeten zorgen voor software die verantwoord omspringt met hardwareverbruik.

Trend naar virtualisatie
Heel veel code is niet geschreven om efficiënt om te springen met processorkracht. Veel ontwikkelaars houden er geen rekening mee dat ook andere programma’s op eenzelfde machine draaien en dat die ook aanspraak maken op de hardwarebronnen.

[related_article id=”152275″]

In de datacenters is er ook een trend naar virtualisatie. Virtuele servers die een tijdje niks doen, verhuizen allemaal naar één machine, en de overtollige hardware wordt uitgezet. Dat werkt, maar dan moet die software er wel op berekend zijn. Deze moet snel afsluiten en starten bijvoorbeeld.

Op dit ogenblik is er al technologie voorhanden die ontwikkelaars helpt om dynamische software te maken die zichzelf optimaliseert. Het echte probleem is mentale omschakeling die nodig is om groene software te maken.

Schrik voor verandering
Er is een cultuurverandering nodig om groen te gaan programmeren. En die cultuurverandering moet niet van de ontwikkelaars komen, vinden specialisten. Bedrijven moeten de verandering stuwen. Veel bedrijven hebben immers schrik voor verandering. En als een technologie werkt, willen ze er niet zomaar aan gaan morrelen. Ze zijn bang dat hun manier van werken te erg wordt verstoord.

Maar uiteindelijk, als bedrijven de problemen in hun datacenter de baas willen blijven, zal er wel vraag naar groene software ontstaan. En met de vraag zal het aanbod volgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business