Nieuws

‘Internet EU te afhankelijk van VS’

De Europese afhankelijkheid van Amerikaanse internetinfrastructuur kan een schadelijk effect hebben op de Europese cyberveiligheid, denkt het Europees Economisch en Sociaal Comité.

“Een mogelijke bedreiging van de internetveiligheid is dat veel internetdiensten vanuit de Verenigde Staten worden gecontroleerd”, zei comitélid Thomas McDonogh vorige week op een conferentie van telecombedrijven.

Volgens McDonogh bevindt veel internetinfrastructuur zich in de VS. Ook veel financiële en clouddiensten zijn in handen van de publieke of de private sector in Amerika. En dat brengt gevaren met zich mee, oordeelt McDonogh. “We zijn nu vrienden met de VS, maar dat kan over tien jaar anders zijn”, zegt hij.

[related_article id=”161920″]

Deze uitspraak is trouwens niet het eerste signaal dat Europa uitstuurt over de eigen verantwoordelijkheid van Europa over zijn cyberinfrastructuur. Een paper van eind vorig jaar pleit er al voor dat Europa zijn kritieke infrastructuur moet aanpakken. Een van de medewerkers aan die paper was trouwens Thomas McDonogh.

Uit VS gegroeid
Toch is niet iedereen overtuigd van het risico. Het internet is tegenwoordig immers buiten de grenzen van de VS gegroeid. Veel internetbevoegdheden zijn daardoor nu een samenwerking van verschillende landen geworden.

Icann is zo’n voorbeeld van een internetinstelling die los is gekomen van Amerika. De beheerder van internetachtervoegsels is in september 2009 onafhankelijk geworden. Daar heeft onder andere Europa voor geijverd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business