Nieuws

Revo Uninstaller Pro 2.1

De gratis versie van Revo Uninstaller, een programma om software van je pc te verwijderen, is vaak een van de eerste applicaties die we op een schoon systeem installeren. Nu de makers een betaalde versie uitbrengen, vragen we ons af: is Revo Uninstaller Pro de investering waard?

Revo Uninstaller is en van de grondigste programma’s om software te verwijderen die zich diep in je systeem heeft genesteld. Het spoort programmaresten op in begraven gebruikersmappen en verwijdert achtergebleven sporen uit het register. Het kwijt zich van die taak in drie oplopende niveaus, waarbij de meest grondige modus zo diep gaat dat je je systeem kunt beschadigen als je niet weet wat je doet.

Om te voorkomen dat Windows naar de knoppen gaat, maakt het programma telkens een systeemherstelpunt. Er is bovendien de handige jagermodus, die je muis in een crosshair (richtkruis) verandert en waarmee je programma’s verwijdert door het programmasymbool aan te klikken.

Ruimer bemeten
Revo Uninstaller Pro is een stuk ruimer bemeten dan zijn gratis evenknie, met een helblauwe achtergrond die we naar wens kunnen aanpassen. De applicatie biedt ook meer overzicht: naast de vertrouwde werkbalk is er links een rij functies toegevoegd die een meerwaarde bieden bij systeemreiniging.

Grondige types zullen de mogelijkheid om geïnstalleerde programma’s in groepen in te delen op prijs stellen. Programma’s die onlangs zijn geïnstalleerd, worden in een aparte bovenlaag weergegeven, zodat je snel kunt vinden wat je wilt verwijderen.

Geforceerde verwijdering
De ontwikkelaar heeft een aantal functies toegevoegd die de overstap naar een betaalde versie moeten rechtvaardigen. Een van de opvallendste is de ‘geforceerde verwijdering’, die van pas komt bij half mislukte installaties of oude programmaresten van hardnekkige software. Revo Uninstaller Pro spoort ze op en ontdoet je van dit puin. We zien niet erg veel meerwaarde in deze functie en denken dat zij nauwelijks gebruikt zal worden.

Daarnaast kun je Revo opdragen om een ‘traced’ installatie te doen, waarbij het alle systeemwijzigingen opneemt, zodat het bij het verwijderen eenvoudig alle oude instellingen kan herstellen. Het maakt daarbij een volledige back-up van het register.

We proberen deze functie uit bij Lavasoft Ad-Aware, maar nadat we Revo opdragen om de installatie weer terug te draaien, kunnen we het internet niet meer gebruiken. Wanneer we op zoek gaan naar het systeemherstelpunt blijkt Revo deze actie niet te hebben uitgevoerd en moeten we een ouder herstelpunt aanspreken om het internet weer aan de gang te krijgen. Wel kunnen we de eerder opgeslagen registerback-up herstellen.

Revo Uninstaller Pro heeft een groot aantal extra systeemreinigingstools die de aankoop verder moeten rechtvaardigen. De aangeboden onderdelen vinden we echter beter uitgevoerd terug in gratis applicaties als Ccleaner.

Gemakzuchtig
Zo kunnen we Firefox en Chrome niet terugvinden in de browserreiniger en zijn de Windows Tools gemakzuchtig, omdat het deelvenster alleen snelle toegang biedt tot de geijkte Microsoft-hulpapplicaties als Security Center en de ingebouwde defragmentatie. We vinden het wel fijn dat het programma elke nieuwe tool in een tabblad opent, zodat je makkelijk kunt schakelen.

We zijn nog altijd grote fans van de grondige instelling van Revo Uninstaller, maar denken dat de ontwikkelaar te veel geld vraagt voor de minimale meerwaarde die Revo Uninstaller Pro biedt.

Revo Uninstaller Pro 2.1
Prijs: 39,95 euro (juni 2010)

PRO: geslaagde registerback-up; ruime en overzichtelijke interface met tabbladen; werkt op 64 bits Windows 7.
CONTRA: nut geforceerde verwijdering onduidelijk; extra tools bieden weinig meerwaarde; te duur.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business