Nieuws

Uurtje iPod per dag kan gehoor schaden

Het was al langer bekend dat het langdurig luisteren naar mp3-spelers en iPods het gehoor kan schaden. Veel muziekliefhebbers zetten het volume van hun muziekspelers immers veel te hoog. De Europese Commisie heeft daarom een voorstel klaar om het maximumvolume te bepalen en gebruikers beter te beschermen.

Uit nieuw onderzoek van de Belgische Hannah Keppler, dat gepubliceerd werd in een internationaal tijdschrift, blijkt nu dat zelfs wie amper een uurtje naar muziek luistert via zijn mp3-speler of iPod schade kan oplopen. "Ik kan voorlopig nog niet veel zeggen over mijn onderzoek", zegt Keppler. "Volgende week moet ik mijn doctoraat nog verdedigen aan de UGent, pas daarna kan ik naar buiten komen met de resultaten."

iPod Nano
"Het onderzoek naar de iPods en mp3-spelers past binnen een breder kader rond gehooronderzoek", zegt haar promotor en professor Bart Vinck. "We onderzoeken ook de effecten van muziekfestivals, concerten, bioscoopbezoek en dergelijke meer. De studie van Keppler werd uitgevoerd bij 49 personen om te onderzoeken wat de effecten zijn van kortstondige blootstelling aan een muziekspeler, in het bijzonder de iPod Nano."

De proefpersonen, tussen 19 en 28 jaar, luisterden naar popmuziek gedurende zes verschillende sessies en op verschillende volumeniveaus. Voor en na afloop werd hun gehoor getest. "Niet met zo’n klassieke CLB-test waarbij je je vinger moet opsteken als je een geluid hoort", zegt Vinck. "Wel met een professionele OAE-meting. Uit het onderzoek bleek dat wie een uurtje luistert per dag gehoorschade kan oplopen."

Tips om gehoorschade te beperken lees je op De Standaard Online. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business