Meeste EU-betalingen ontsnappen aan Swiftakkoord

Een uitzondering op het Swiftakkoord zorgt ervoor dat het grootste deel van het Europese betalingsverkeer niet wordt vrijgegeven aan de VS.

Vorige week werd bekend dat de Europese Unie een nieuw akkoord heeft met de VS voor het doorgeven van alle financiële transacties in Europa. Zo wil de VS de financiering van terrorisme kunnen ondermijnen.

SEPA-zone
Dat roept natuurlijk privacyvragen op. Maar de meeste Europeanen zullen toch relatief weinig last ondervinden van het akkoord.

[related_article id=”158578″]

Zo worden betalingen binnen de SEPA-zone niet doorgegeven. SEPA staat voor eenwording van de Europese betaalmarkt. De zone valt ongeveer samen met de Europese Unie, maar beperkt zich tot de betalingen in euro.

De betaalverrichtingen in de SEPA-lidstaten zijn beschermd door de privacyregels van de EU en worden dus niet vrijgegeven. Desondanks zijn er Europese betalingen die wél onder het akkoord vallen, omdat sommige banken nog niet zijn toegetreden tot SEPA.

EU-ambtenaren moeten hierbij de privacy bewaken. De uitzondering is volgens de persdienst van Europarlementsleden Kathleen van Brempt en Saïd El Khadraoui dus een afweging tussen bescherming tegen terreur en het respecteren van de privacy. Al blijft de vraag of het systeem op zich dan nog efficiënt werkt.

Eigen systeem
Mogelijk worden de Europese betalingen op termijn wel allemaal onder de loep genomen. Europa moet op zijn vroegst in 2011 beslissen of en hoe het een eigen detectiesysteem voor terreurfinanciering wil opzetten. Op dat moment zal worden beslist welk betalingsverkeer al dan niet wordt gecontroleerd.

Met een bijdrage van Jibbe Van Oost

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business