Operatoren in beroep tegen BIPT

De drie mobiele operatoren gaan in beroep tegen de beslissing van het BIPT om de mobiele terminatietarieven te verlagen. Elk om zijn eigen redenen.

Volgens De Tijd trekken Base, Mobistar en Belgacom naar het hof van beroep. Die eerste twee vragen om de verlaging te schrappen. Belgacom doet volgens de zakenkrant een incidenteel beroep. Dat moet waken over de rechten van het bedrijf als de andere twee in het gelijk worden gesteld.

Mobiele terminatietarieven zijn toeslagen die operatoren aanrekenen voor het gebruik van elkaars netwerk. Wanneer bijvoorbeeld een klant van Mobistar naar iemand bij Base of Proximus belt, dan moet Mobistar aan de andere operator een klein bedrag afstaan.

Minder kosten, veel minder inkomsten
Basewoordvoerder Bart Vandesompele legt aan onze redactie uit dat zijn bedrijf vooral strijdt tegen de manier waarop de verlaging wordt doorgevoerd. In eerste instantie betekent de beslissing immers minder kosten voor Base. Maar ook minder inkomsten, terwijl de nadelige impact op concurrent Proximus veel kleiner is.

Omdat Base het laagste aantal klanten heeft, moet het in theorie het vaakst terminatietarieven betalen. Een groot deel van de gesprekken gaat immers naar klanten van Proximus of Base. Maar anderzijds zorgt de beslissing er volgens Base voor dat Belgacom minder moet betalen aan zijn concurrenten, maar nog wel veel opstrijkt omdat het de meeste klanten heeft.

Volgens Vandesompele zijn de terminatietarieven destijds ingevoerd om kleinere operatoren (zoals Base) de kans te geven om hun investeringen sneller terug te verdienen. Maar door lagere tarieven zakken die inkomsten nu. Tegelijkertijd heeft een oudere operator als Proximus zijn investeringen al wel terugverdiend. Voor hen zijn die tarieven dus winst, zegt Base.

De verlaging van de terminatietarieven zorgt er volgens Base dus voor dat Proximus minder moet betalen aan anderen. Terwijl het zelf genoeg klanten heeft om een aanzienlijke inkomstenbron van andere operatoren te krijgen.

Gelijkschakeling in 2013
De lagere mobiele terminatietarieven worden vanuit Europa opgelegd. Daar wil men vanaf 2013 gelijkgeschakelde tarieven voor de hele EU. Base beseft dat het hier weinig tegen kan doen, maar pleit wel voor een geleidelijke overgang. “Waarbij het terminatietarief bepaald wordt door het bedrag dat de operatoren nog moeten afschrijven”, aldus Vandesompele.

In praktijk betekent dat dat Proximus nu al het gelijkgeschakelde tarief (van 1,08 eurocent) zou moeten hanteren, terwijl Base dit maar geleidelijk aan moet verlagen tot het zijn investeringen heeft afgeschreven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business