Androidwallpaper steelt gegevens

Een wallpaperapplicatie voor Android die meer dan een miljoen keer is gedownload, steelt gegevens die worden doorgestuurd naar China.

Het gaat om verschillende applicaties voor bureaubladachtergronden, allemaal afkomstig van Jackee Wallpaper of IceKYsl@1sters. Al heeft die eerste zijn gebruikersnaam in de Android Market intussen veranderd in Callmejack.

De applicaties bevatten onder meer achtergronden van My Little Pony, Star Wars en The Simpsons. Ze werden in totaal 1,1 tot 4,6 miljoen keer gedownload.

[related_article id=”158901″]

De verdachte applicaties werden ontmaskerd door beveiligingsbedrijf Lookout, dat zijn conclusies toont op de hackersconferentie Black Hat in Las Vegas. Volgens Venturebeat verzamelen de applicaties onder meer je telefoonnummer, klantidentificatie en het wachtwoord van je voicemail (als dit in je telefoon is geprogrammeerd).

Wel nuanceert Lookout in een blogpost dat het niet bewezen is dat de applicatie gegevens misbruikt. Wie de applicatie installeert, wordt gevraagd toestemming te geven voor toegang tot de bewuste gegevens. Maar in praktijk letten doorsnee gebruikers niet echt op dergelijke boodschappen.

Lookout zegt dat het samenwerkt met Google, dat intussen beloofd heeft om de zaak te onderzoeken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business