Intel en de Amerikaanse concurrentiewaakhond FTC hebben een overeenkomst bereikt. De chipmaker moet zich netter gedragen tegenover concurrenten. Intel mag volgens de overeenkomst een aantal van zijn oude anticoncurrentiële handelspraktijken niet meer gebruiken. Daaronder valt bijvoorbeeld het weigeren van kortingen aan klanten die ook AMD-chips gebruiken. Wie beloofde om niet bij de concurrenten te kopen, […]

Advertentie

Intel en de Amerikaanse concurrentiewaakhond FTC hebben een overeenkomst bereikt. De chipmaker moet zich netter gedragen tegenover concurrenten.

Intel mag volgens de overeenkomst een aantal van zijn oude anticoncurrentiële handelspraktijken niet meer gebruiken. Daaronder valt bijvoorbeeld het weigeren van kortingen aan klanten die ook AMD-chips gebruiken. Wie beloofde om niet bij de concurrenten te kopen, kreeg vroeger immers voordelen van Intel.

Nog een praktijk die Intel moet staken heeft te maken met zijn compiler. Het bedrijf heeft die zodanig aangepast dat hij slechter presteerde met de chips van de concurrenten. Zo lijkt het alsof chips van de concurrenten minderwaardig zijn. Mag niet meer, beveelt het FTC.

Verregaand
De overeenkomst gaat verder dan eerdere acties tegen Intel. Er wordt nu niet één concurrent beschermd, maar ineens alle concurrenten die processors, grafische chips en chipsets maken.

Als Intel zich nu niet naar deze eisen voegt, heeft de FTC een dikke stok om mee te slaan. De commissie kan elke concurrentieschadende praktijk van Intel nu zelf aan de kaak stellen. Zelfs als die niet in deze overeenkomst is beschreven.