VS bewaart toch bodyscans

Amerikaanse overheidsdiensten bewaren toch beelden die zijn gemaakt met bodyscanners. Tot nu toe is dat steeds ontkend.

De bodyscanner is een controversiële veiligheidscontrole waarbij door de kleren van mensen wordt gekeken. Zij worden dus digitaal in hun blootje gezet. De scanners staan onder meer op luchthavens.

Aanvankelijk werd aangehouden dat de beelden niet worden opgeslagen en dat dit zelfs niet mogelijk is. Nu bevestigt de US Marshals Service toch dat het duizenden beelden heeft bewaard. Het gaat specifiek over één veiligheidscheckpoint, in een rechtbank in Florida.

[related_article id=”158578″]

Die melding is in strijd met de aanvankelijke bewering dat alle aangekochte scanners de beelden kunnen opslaan en verzenden “voor test-, trainings- en evaluatiedoeleinden”, maar dat deze niet zijn geactiveerd wanneer zo’n toestel in de praktijk wordt gebruikt.

In totaal zijn er ruim 35.000 beelden bewaard in Florida. Een ander toestel dat werd getest in Washington zou intussen zijn teruggestuurd naar de fabrikant, die daardoor de beelden op dat toestel nu dus bezit.

“Schandalig”
Privacygroepen hebben intussen al zwaar uitgehaald naar de overheid. Vooral omdat aanvankelijk werd benadrukt dat de beelden niet worden bewaard of doorgestuurd.

“TSA [de transportveiligheidsdienst] is niet duidelijk tegenover het publiek over de mogelijkheden van deze toestellen”, zegt Marc Rotenberg van het Electronic Privacy Information Center (EPIC), verdediger van privacyrechten. “Homeland Security onderwerpt zo elke Amerikaanse reiziger aan een intensieve doorzoeking die kan worden opgeslagen zonder verdenking. Ik vind dit schandalig!”

Homeland Security is het Amerikaanse ministerie voor binnenlandse veiligheid.

In een rechtszaak die EPIC heeft lopen tegen de bodyscanners, beroept het zich op het vierde amendement van de Amerikaanse grondwet, dat onredelijke doorzoekingen verbiedt.

Niet op luchthavens
Een woordvoerder van TSA heeft intussen tegenover CNet benadrukt dat bij de scanners die aan luchthavens worden geleverd de functie is uitgeschakeld. “We slaan hier niets op”, zegt zij. “We gaan die functies nooit activeren op de luchthaven.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business