Screenpresso is een tool voor het maken van screenshots. Hij blijkt een stuk krachtiger dan de functie die in Windows zit ingebouwd. Na de installatie tref je het programma aan in het systeemvak van de Windowstaakbalk. De tool komt in actie zodra je de PrtScn-toets indrukt, al dan niet in combinatie met een andere toets […]

Advertentie

Screenpresso is een tool voor het maken van screenshots. Hij blijkt een stuk krachtiger dan de functie die in Windows zit ingebouwd.

Na de installatie tref je het programma aan in het systeemvak van de Windowstaakbalk. De tool komt in actie zodra je de PrtScn-toets indrukt, al dan niet in combinatie met een andere toets zoals Ctrl of Shift. Afhankelijk van de ingedrukte toets(en combinatie) blik je dan het complete scherm in, al dan niet met autoscroll, of een zelf af te bakenen gebied.

Vergrootglas
In dit laatste geval verschijnen automatisch hulplijnen om de gewenste rechthoek nauwkeuriger te kunnen afbakenen. Een vergrootglas maakt hier een absoluut precisiewerkje van.

[download_file]

Screenshots van games en video’s blijken ook mogelijk, maar niet wanneer die in fullscreenmodus zijn opgestart. Met de gratis versie van Screenpresso blijkt het evenmin mogelijk je beeldscherm in de vorm van een videoclip op te nemen.

Bewerken, bewaren en delen
De gemaakte screenshots kun je meteen laten opslaan (in png, gif, jpg of bmp) of met anderen delen. Dat laatste gebeurt dan met behulp van een webservice als Twitter, Gmail, Flickr, Evernote of Facebook. Screenshots laten zich tevens doormailen of via FTP versturen.

In tegenstelling tot vele andere gratis tools bevat Screenpresso ook een ingebouwde editor. Hiermee kun je je screenshots makkelijk bijsnijden of herschalen, of snel optuigen met een kader of een of andere vorm, zoals een pijl, een rechthoek, een ellips of een cijfer. Het is ook mogelijk bepaalde delen van een screenshot te vervagen, zodat je bijvoorbeeld privacygevoelige informatie kunt uitgummen.