Nieuws

Kabelmarkt toch niet open

De Nederlandse kabelmarkt hoeft niet te worden geopend, oordeelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Eerdere besluiten van de Opta om de markt open te breken zijn daarmee vernietigd.

Opta, de waakhond van de telecomsector, pleit al jaren voor concurrentie op de kabelmarkt, die in handen is van de providers UPC en Ziggo. Dat zou gunstiger zijn voor de consument. De rechter besluit daar echter anders over.

Om de markt te kunnen reguleren, moet er eerst een marktanalyse worden gedaan. Daar is Opta de mist in gegaan. Haar indeling in regio’s is onterecht, vindt de rechter.

“Wij vinden dat de kabel regionaal gebonden is, terwijl de rechtbank van mening is dat er alternatieven zijn, zoals Digitenne [van KPN], en dat de markt daarom landelijk werkt”, licht woordvoerder Cynthia Heijne van Opta toe. Met succes tekenden de kabelaars hierop beroep aan.

Dit betekent dat de twee grote kabelaanbieders niet meer verplicht zijn om hun analoge kabelaansluiting door te verkopen en dat ze de markt blijven domineren als ‘monopolisten’, zoals sommige betrokken partijen het noemen. De toezichthouder zegt de uitspraak zeer te betreuren.

Wat met Tele2?
Met het zicht op een open markt heeft Tele2 al goedkopere tv-pakketten aangeboden. Hiervoor zou het gebruikmaken van de kabels van Ziggo en UPC. Het besluit is dus teleurstellend voor Tele2, maar ook voor de consumenten die van plan zijn of al hadden besloten om over te stappen.

In eerste instantie stelde directeur Günther Vogelpoel dat er voor Tele2 niets zou veranderen, maar die mening heeft hij toch moeten bijstellen. De contracten met UPC en Ziggo zijn niet meer geldig. Oftewel, pakketten aanbieden is onmogelijk voor Tele2.

Wel zijn beide kabelaars bereid om nieuwe afspraken te maken met Tele2. De provider verwacht en hoopt eigenlijk dat Opta met een nieuw besluit zal komen om het openen van de markt opnieuw aan te vechten. “Nu blijft het monopolie op de kabel nog voortbestaan. Maar we zullen dat gaan breken, vroeg of laat”, aldus de woordvoerder tegenover Webwereld.

Consumentenbond
De Consumentenbond hoopt eveneens dat de betrokken partijen niet bij de pakken blijven zitten. Sterker nog, de politiek moet zich ermee gaan bemoeien.

“De Consumentenbond roept de minister van Economische Zaken en de Tweede Kamer op een einde te maken aan deze monopoliemarkt, zodat consumenten kunnen kiezen”, schrijft de bond op zijn website.

Opta laat echter weten dat het nog maar de vraag is óf ze nog iets kunnen doen. “Met de uitgangspunten van de rechter moeten we een nieuw besluit vormen. Maar kan dat wel?" vraagt Heijne zich af.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business