Nieuws

EU wil minder barrières bij gebruik overheidsinfo

Europa werpt een kritische blik op zijn eigen regels voor hergebruik van publieke informatie. Het is namelijk een bron voor innovatieve onlinediensten, vindt de Commissie.

“Een overheid kan informatieverschaffing stimuleren door informatie van overheidsdiensten vrij te geven op een transparante, efficiënte en niet-discriminerende manier”, redeneert de Europese Commissie. En daarmee trekt zij de huidige regels rond openbare gegevens in twijfel.

Inspraak
Iedereen die dat wil, kan op de site van de Europese Commissie zijn zegje doen over hoe de nieuwe regels er moeten uitzien. Naast overheden mogen ook de instellingen die eigenaar zijn van publieke gegevens antwoorden, zoals cartografische en meteorologische diensten. Ook commerciële en niet-commerciële hergebruikers mogen van zich laten horen.

De enquête loop nog tot 30 november en moet alle aspecten van de kwestie helder maken voor de beslissers. Eerst moet duidelijk worden welke regels moeten veranderen. In een later stadium moet de informatie een inzicht geven op de impact die mogelijke beslissingen hebben.

Mobiele apps
De oorspronkelijke richtlijn uit 2003 had al een positieve impact op bijvoorbeeld de geografische en de meteorologische sectoren, volgens de Commissie. Toen al werd er gewaarschuwd dat de lidstaten de barrières voor hergebruik moesten vermijden om het volledige potentieel van de openbare data te benutten.

Nu blijkt dat er nog veel barrières bestaan, zoals discriminatie tussen gebruikers en overdreven heffingen voor hergebruik.

Kroes: nieuwe banen
In de mededeling schetst Neelie Kroes, commissaris voor de Digitale Agenda, een hoopvol toekomstbeeld: “Beter en meer gebruik van publieke informatie heeft het potentieel om nieuwe bedrijven en jobs te scheppen  en om klanten meer keuze en meer waar voor hun geld te geven.”

Volgens Kroes kan de markt van de mobiele applicaties zo’n 15 miljard euro groeien tot 2013 als er soepelere regels komen. De meeste publieke gegevens worden te weinig gebruikt, oordeelt ze.

Voorbeeld: reisinfo
Een voorbeeld is een kwestie die bij onze zuiderburen speelt. De spoorwegmaatschappij NMBS ligt in de clicnh met de makers van iRail, een routeplanner voor het spoorwegnet. NMBS beweert dat haar informatie niet door anderen mag worden gebruikt.

Duidelijke Europese regels zouden de zaak van iRail helpen beslechten in het voordeel van iRail.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business