Nieuws

Ubuntu Tweak 0.5.6

Ubuntu is een van de populairste Linuxdistributies. Voor wie dit besturingssysteem slechts sporadisch wil uitproberen, kan het lastig zijn bepaalde instellingen te vinden. Ubuntu Tweak maakt dat een stuk makkelijker.

Ubuntu Tweak is namelijk een applicatie die heel wat ‘verborgen’ opties en systeem- en desktopinstellingen in toegankelijke en overzichtelijke interface presenteert. Het venster is opgedeeld in een handvol hoofdrubrieken: Applications, Startup, Desktop, Personal en System.

Met de rubriek Applications kun je onder meer snel nieuwe programma’s installeren, hetzij uit de Ubuntu ‘main repositories’ (Application-center), hetzij afkomstig van derde partijen (Source-center). Verder is er ook nog het Update-center, van waaruit je makkelijk eventuele updates voor geïnstalleerde software ophaalt en installeert.

[download_file]

Opstarttoepassingen
Via de rubriek Startup controleer je welke toepassingen precies samen met Ubuntu mogen opstarten. Ook stel je hier in hoe je inlogscherm er moet uitzien en met welke File- en Windows-manager je standaard wilt werken.

Logischerwijs presenteert de rubriek Desktop je een hele reeks instellingsopties voor je bureaublad (waaronder het uiterlijk van de pictogrammen), Gnome en de Windows Manager. Handig is ook de subrubriek Desktop Recovery waarmee je een back-up van je desktop- en applicatie-instellingen kunt maken en die ook weer terug kunt halen.

Onder de noemer Personal is een aantal handigheden verzameld als Default Folder Locations (om de locatie van diverse basismappen te wijzigen), Manage Scripts & Templates en Shortcut Commands. Met deze laatste kan je heel gemakkelijk sneltoetsen aanmaken, waarmee je dan een of andere applicatie opstart.

Fijnregelen
In de rubriek System ten slotte vinden we wat geavanceerdere instellingen terug, waaronder opties voor het energiebeheer, een beheermodule voor geregistreerde bestandstypes, diverse instellingen voor de bestandsbeheerder (Nautilus) en enkele veiligheidsgerelateerde opties.

Kortom, wie Ubuntu graag finetunet maar niet meteen de weg kent naar alle instellingen, zal veel houvast hebben aan Ubuntu Tweak.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business