Nieuws

Franse internetpiraten verwachten eerste ‘strike’

De omstreden Franse threestrikes-downloadwet is sinds deze week van kracht. Illegale downloaders mogen half oktober hun eerste waarschuwing verwachten.

Het orgaan dat toeziet op de naleving van de omstreden Hadopi-wet heeft deze week de vijf grootste Franse internetproviders een verzoek gestuurd om de identiteit achter de IP-adressen van elk tweehonderd van hun klanten over te dragen. Dat meldt Pcinpact.com

Verplichte identificatie
De internetproviders zijn wettelijk verplicht de persoonsgegevens van betrapte illegale downloaders die bij hen klant zijn over te dragen. Doen ze dit niet binnen acht dagen, dan riskeren ze een boete van 1.500 euro per IP-adres.

Auteursrechthouders kunnen zich wenden tot de Franse organisatie Trident Media Watch Deze piraterijbestrijder werd begin dit jaar aangesteld om de entertainmentindustrie te vertegenwoordigen en inbreuken op te sporen. Momenteel wordt alleen het peer-to-peer-verkeer onderzocht. Usenet en andere downloadmethodes blijven voorlopig buiten schot.

Torrents
Trident downloadt zelf torrents en bestanden via P2P-diensten en kan zo de IP-adressen achterhalen van gebruikers die het bestand delen, of het zelf aan het downloaden zijn. Trident Media Watch was eerder al verantwoordelijk voor het uploaden van valse bestanden naar torrentsites.

Op het moment van schrijven is de officiële Hadopi-website offline. De site werd begin deze week pas gelanceerd, maar is volgens Pcinpact het slachtoffer geworden van een DDoS-aanval van tegenstanders van de wet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business