Nieuws

Webroot Antivirus with AntiSpyware 2011

De vernieuwde virusscanner van Webroot verpakt uiterst degelijke bescherming op een mooie manier. Maar de interface is meer dan alleen mooi: hij herbergt een veelkoppig beschermingsteam onder de oppervlakte. 

Net als veel andere moderne antivirustoepassingen heeft Webroot zijn nieuwste product in een modern, stijlvol jasje gestoken, met grote knoppen en eenvoudig te begrijpen kleuren. In plaats van nieuwe vensters te openen, klappen submenu’s bij selectie naar de juiste positie binnen het hoofdvenster, waardoor deze applicatie net wat soepeler in gebruik is dan andere.

Automatische updates
Je hoeft niet te zoeken naar een updateknop in Webroot Antivirus with Antispyware, omdat het automatisch de laatste updates downloadt. Het programma scant naar malware als je de computer niet gebruikt. Uit onze ervaring blijkt de volledige scan van Webroot met slechts achttien minuten aan de snelle kant.

Bij de installatie op een aantal geïnfecteerde testsystemen verschilt de schoonmaaktijd echter. Terwijl sommige systemen snel weer schoon zijn, doet Webroot er bij andere systemen uren over om de klus te klaren. Toch is bij geen enkele machine onze tussenkomst nodig. Dat is bij vergelijkbare producten wel anders.

Vergelijk
Als we Webroot naast vergelijkbare producten van Ad-Aware of Emsisoft plaatsen, blijkt het iets minder malware te detecteren, zo’n 83 procent van de boosdoeners. Het scoort ook niet als een van de beste in het opruimen, al ontlopen de pakketten elkaar nauwelijks en laat Webroot een gemiddeld sterke indruk achter.

Het presteert bovendien beter dan welk programma ook bij de verwijdering van keyloggers (93 procent) en presteert daarnaast uitzonderlijk goed bij rootkitbestrijding. Het herkent alle testsamples en verwijdert 80 procent van alle gerelateerde bestanden.

Schilden
Voor realtimebescherming is een dozijn schilden actief tegen verschillende types dreigingen. Elk exemplaar richt zich weer op een ander aspect van je systeem, of dat nu de browser of de opstartrij is. Het Internet Connection-schild blokkeert de toegang tot bekende malwaresites, terwijl het File System Shield, dat over downloads waakt, de overblijvende verdachten uit de weg ruimt. Zo wordt ruim driekwart van de malwaresamples gewist voor ze binnen zijn.

Om te zien hoe Webroot omgaat met malware die we van tevoren hebben gedownload, laten we er een apart gehouden verzameling op los. Daardoor wordt het Execution Shield actief, dat zich volledig richt op het afstoppen van startende malwarebestanden die zich al op het systeem bevinden. Het houdt 80 procent tegen en mist slechts een derde van de exemplaren die we met de hand hadden vermomd.

De schilden maken realtimebescherming bijzonder effectief. Alleen Ad-Aware Pro en Panda Cloud Antivirus Free 1.1 komen iets beter uit onze test. Ook bij de actieve detectie en verwijdering van rootkits en scareware is Webroot vooraan in het deelnemersveld te vinden.

Er valt veel te zeggen voor de meerkoppige bescherming van Webroot Antivirus with SpySweeper 2011. Zijn stabiliteit en aantrekkelijke bediening hebben hem al snel tot een van onze favorieten gemaakt.

Webroot Antivirus with SpySweeper 2011
Prijs: 29,99 euro (oktober 2010)

PRO: goed ontworpen gebruikersinterface; automatische update en scan; snelle scanner; effectieve gelaagde bescherming.
CONTRA: opstartbeheerder overbodig; sommige geïnfecteerde systemen doen urenlang over voltooien scan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business