Nieuws

Apple Magic Trackpad

Tegenwoordig leren de meeste mensen eerder computeren op een laptop dan op een traditionele desktop. Voor hen voelt een trackpad vaak vertrouwder aan dan een computermuis. 

Apple, dat veel ervaring heeft met trackpads die met meerdere vingers tegelijk bediend kunnen worden, levert met de Magic Trackpad een trackpad voor de desktop.

Net als op de laptops van Apple ondersteunt de Magic Trackpad vingerbewegingen met vier vingers. Voor wie gewend is om te navigeren met een traditionele muis of een gewoon touchpad met aparte muisknoppen, kan het wel even wennen zijn.

[related_article id=”158256″]

Tachtig procent meer oppervlakte
In essentie is de Magic Trackpad een hellend vlak in aluminium, met daarbovenop een glazen muisoppervlak. Het design is typisch voor Apple: de Magic voelt aan als een grotere versie van de trackpad die op alle recente versies van de MacBook en MacBook Pro gebruikt worden, maar biedt tachtig procent meer bruikbare oppervlakte. Het hellende oppervlak laat je de trackpad comfortabel gebruiken terwijl je handpalm op het werkblad ligt.

De bodem is uitgevoerd in wit plastic, maar vooral de uitstulpingen die in eerste instantie op voetjes lijken om het trackpad op zijn plaats te houden, trekken de aandacht. Bij nadere controle blijken dit de muisknoppen te zijn. Wanneer je druk uitoefent op de bovenkant van het oppervlak, hoor en voel je een klik, net als op de trackpads van de MacBook Pro.

De Magic Trackpad herkent tot vier aanraakpunten gelijktijdig. Met slechts één vinger kun je onder andere klikken en slepen. Scrollen door documenten, roteren, in- en uitzoomen en klikken met rechts zijn allemaal taken die je met twee vingers uitvoert. Met drie vingers kun je in programma’s zoals Safari en iView terug- en vooruitgaan.

Met vier vingers ten slotte is het onder meer mogelijk om snel de desktop weer te geven of alle vensters te openen. Voor de beginnende gebruiker vraagt zo’n multitouchomgeving een behoorlijke gewenning. Maar als je eenmaal de bewegingen in de vingers hebt, worden ze al snel onmisbaar. Het trackpadcontrolepaneel in Mac OS X 10.6 toont filmpjes van alle bewegingen, en welke functies ze hebben.

Bluetooth
De Magic Trackpad is een bluetoothapparaat dat op twee AA-batterijen werkt. Apple biedt momenteel voor 29 euro extra een batterijlader aan met zes NiMH-batterijen. De software voor de Magic Trackpad heeft de vorm van een automatische update voor Mac OS X. Je hoeft dus niets te installeren van cd of dvd. Onder Windows 7 (via Boot Camp) werkt de Trackpad in eerste instantie als een muis met maar één muisknop.

Na een Boot Camp-driverupdate krijgt de Magic Trackpad dezelfde functionaliteit als Apples Magic Mouse, dus twee muisknoppen en een scrolfunctie. We proberen de Magic Trackpad ook te gebruiken bij de iPhone 4 en de iPad, maar zonder succes. Tot nu toe werken deze apparaten niet samen met de Magic Trackpad.

Apple Magic Trackpad
Prijs: 69 euro (oktober 2010)

PRO: multitouchinterface; instructievideo’s ingebouwd in controlepaneel; ziet er aantrekkelijk uit.
CONTRA: leren kan lang duren; beperkte functionaliteit onder Windows; werkt op batterijen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business