Nieuws

HijackThis 2.0.4

Vermoed je een malware-infectie, maar geven de klassieke antimalwaretools niet thuis? Of detecteren die wel een infectie, maar weten ze er verder geen raad mee? Dan kun je HijackThis een kans geven.

Twee bedenkingen echter voordat je met deze tool aan de slag gaat. De tool detecteert eigenlijk zelf geen malware – laat staan dat die automatisch een mogelijke infectie zou verwijderen. En het programma is alleen veilig te gebruiken door wie behoorlijk wat systeemkennis heeft.

Dat de tool geen malware detecteert of elimineert, klinkt ongetwijfeld wat bizar. Dat zit zo: HijackThis somt bijna alle mogelijke onderdelen op die wel vaker door spyware worden beoogd. Van actieve processen en registersleutels tot services en BHO’s (browser helper objects).

[download_file]

De complete lijst van al deze onderdelen kun je dan automatisch in een logbestand (txt) onderbrengen, waarna je de verschillende items aan een inspectie moet onderwerpen.

Zelf actie ondernemen
Het komt er dus eigenlijk op neer dat je zelf verdachte items in de lijst moet zien te detecteren, waarna je dan de meest aangewezen actie onderneemt.

Gelukkig blijft HijackThis nu ook weer niet helemáál aan de zijlijn staan. Via de knop ‘Info on selected item’ krijg je beperkte feedback. En er is ook nog de knop Fix checked, waarmee je bepaalde problemen door HijackThis kunt laten aanpakken.

Gewoonlijk beperkt zich dat echter tot het verwijderen van de aangeduide registersleutel of tot het ongedaan maken van een gekaapte start- of zoekpagina. De gewenste URL’s kun je zelf ingeven via de knop Config, Main.

Analyse door medegebruikers
Verder kun je nog terugvallen op de knop AnalyzeThis. Die voert je echter naar een webpagina van TrendMicro met een lijst van fora waar je het HijackThis-logbestand kunt uploaden, in de hoop dat je nuttige aanwijzingen van medegebruikers krijgt.

Vermeldenswaard zijn nog de sites hijackthis.nl/hjthandleiding.html (met een Nederlandstalige handleiding) en hijackthis.de, waar een geüpload logbestand door een script geheel automatisch wordt geanalyseerd, inclusief risico-inschattingen van andere gebruikers.

Onder Windows 7 kan HijackThis wel eens nukkig doen. Start de tool in dat geval op in compatibiliteitsmodus (XP), dan lukt het normaliter weer wél.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business