Nieuws

Plextor PX-B120U

Blu-ray heeft het afgelopen jaar een enorme opmars doorgemaakt, en lijkt sterk op weg om de vertrouwde dvd-schijfjes te vervangen als belangrijkste opslagmedium voor films. Nieuwe kaskrakers komen steevast uit in blu-ray, en steeds meer oudere titels worden ook omgezet naar het nieuwe schijfformaat.

Daarbij zijn ook de prijzen van de afspeelapparatuur dramatisch gedaald, waardoor een blu-rayspeler nu binnen het bereik van iedereen komt. Verbazend genoeg is nog maar een kleine minderheid van de laptops of computers die momenteel worden verkocht standaard voorzien van een optische drive die deze schijfjes kan lezen, laat staan schrijven.

Met de PX-B120U voorziet Plextor in een externe blu-rayspeler waarmee je ook deze apparaten kunt voorzien van deze opslagtechnologie.

Meteen vegen
De PX-B120U wordt aangesloten via USB 2.0. Het eerste wat opvalt aan het design is het patroon van uitdijende golven op het deksel.

Dit deksel blijkt een droom voor een forensisch onderzoeker, want de minste aanraking laat een vingerafdruk of veeg achter. Plextor zag dit probleem blijkbaar aankomen, want bij het toestel wordt een microvezeldoekje geleverd om het weer schoon te maken.

Schijfjes worden niet zoals gebruikelijk geladen via een lade of sleuf aan de voorkant, maar het deksel van het toestel klikt naar boven wanneer de ejectknop wordt ingedrukt. De enige aansluiting is die voor de USB-kabel achteraan. De PX-B120U wordt door de USB-bus van stroom voorzien, zodat er geen externe adapter nodig is.

Handig voor wie het onderweg wil gebruiken, maar we twijfelen of Plextor een mobiel gebruik van het toestel voor ogen had bij het ontwerp. Met afmetingen van 165 bij 35 bij 165 mm en een gewicht van 600 gram lijkt het toestel ons net iets te groot en te zwaar om overal mee naar toe te sleuren.

De PX-B120U kan blu-rayschijfjes afspelen op viervoudige snelheid, en dvd-schijfjes op achtvoudige snelheid.

Systeemvereisten
Plextor beveelt voor het vloeiend afspelen van blu-rays minstens een Pentium-D 3.0 GHz of hoger aan. Ons testsysteem, een iets oudere laptop met Intel Core2 Duo T7250-processor van 2 GHz, verslikt zich dan ook niet in de verschillende blu-rayfilms die we hem via de PX-B120U aanbieden.

Voor het weergeven van dvd’s en blu-rayschijfjes maakt de PX-B120U gebruik van Cyberlink PowerDVD9. Dat vinden we ook meteen het grootste minpunt van het toestel. De meegeleverde versie blijkt een OEM-versie te zijn die slechts tweekanaals-audio ondersteunt. Om van volledige 5.1-ondersteuning te kunnen genieten, dringt een upgrade naar de Ultra-versie van PowerDVD 9 of PowerDVD 10 zich op.

Plextor heeft voor de PX-B120U nog één belangrijke troef achter de hand. Wanneer het de PlexMedia-mediaspeler op de markt brengt, zal deze via de externe PX-B120U ook blu-rayfilms kunnen weergeven op je televisie.

Plextor PX-B120U
Prijs: 109 euro (november 2010)

PRO: draagbaar; vereist geen externe adapter; verandert toekomstige Plexmedia-mediaspeler in volwaardige blu-rayspeler.
CONTRA: niet erg stil; meegeleverde software is beperkt tot twee audiokanalen; geen mogelijkheid om blu-rayschijfjes te branden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business