Nieuws

Opta mag boetes publiceren

De Raad van State heeft bepaald dat Opta boetebesluiten online mag publiceren, ook als de juridische procedure nog loopt.

Alleen wanneer de rechter van mening is dat publicatie ongepast is in afwachting van zijn uitspraak, mag het niet. Anders mag de telecomwaakhond de overtredende bedrijven bekendmaken op zijn website.

Daar zitten de bedrijven daarentegen niet bepaald op te wachten. De zaakvoerders vinden dat publicatie onnodige schade aan hun reputatie veroorzaakt en potentiële klanten afschrikt. Ze tekenden bezwaar aan. De toezichthouder ging echter in beroep, met succes.

“Het onverkort openbaar maken van het boetebesluit weegt in dit geval zwaarder dan het belang van de bedrijven om geen onevenredig nadeel te lijden als gevolg van de publicatie”, aldus de Raad van State.

Bedrijfsnamen worden dus gepubliceerd, tenzij "de overtreder een voorlopige voorziening aanvraagt en de voorzieningenrechter vervolgens oordeelt dat Opta de boete ten onrechte heeft opgelegd. Publicatie blijft dan achterwege als de betrokken partij in dezelfde procedure daadwerkelijk heeft gevraagd om de publicatie van het besluit te schorsen."

De telecomwaakhond onderzoekt of deze uitspraak gevolgen heeft voor zijn publicatiebeleid.

Tevreden
Uiteraard reageert Opta verheugd. “Ik ben blij met de uitspraak van de Raad van State”, stelt voorzitter Chris Fonteijn. “Deze uitspraak is niet alleen van belang voor Opta, maar voor alle toezichthouders van Nederland.”

“Openbaarmaking van de bedrijfsnamen in een boetebesluit kort nadat de boete is opgelegd, dient groot, publiek belang. Het weerhoudt de betrokken bedrijven ervan om weer in de fout te gaan en schrikt potentiële overtreders af. Verder is publicatie van de namen van overtreders van belang om consumenten en afnemers te waarschuwen.”
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business