Nieuws

HDClone 4

HDClone maakt bit-voor-bit kopieën van een partitie of een complete harde schijf.

Het programma draait weliswaar onder Windows, maar je kunt van hieruit ook een live-cd of een opstartbare diskette of USB-stick creëren, zodat je de tool ook nog kunt inzetten wanneer je systeempartitie weigert op te starten.

Het openingsvenster presenteert je drie hoofdfuncties: Backup, Cloning en Recovery.

Back-up
De functie Backup zorgt voor een image (beeldbestand) van het geselecteerde onderdeel. Hierbij kan je de functie SmartImage al dan niet activeren. Zet je die uit, dan kopieer je bit voor bit, zodat ook ‘lege’ ruimtes mee worden gekopieerd.

[related_article id=”152275″]

Harde schijf klonen
Cloning is ongeveer hetzelfde, maar hierbij komt de kopie niet langer in een beeldbestand terecht, maar wordt de complete inhoud rechtstreeks naar een andere schijf(partitie) gekopieerd. Dat kan bijvoorbeeld erg handig zijn als je een andere, grotere schijf hebt aangekocht. Je beslist dan zelf wat er precies met de overblijvende ruimte dient te gebeuren.

Bij Cloning kan je ook nog aangeven of de inhoud bij het overzetten moet worden gedefragmenteerd. Er zijn ook geavanceerde opties: zo kan je zelf aangeven welke sectoren van de bron naar welke sectoren van het doel moeten worden gekopieerd.

Terugzetten
De functie Recovery ten slotte spreekt voor zich: hiermee zet je een imagebestand terug naar de (originele) schijf. 

Naast de gratis variant van HDClone zijn er nog vier commerciële versies. Het belangrijkste verschil betreft de snelheid waarmee de gegevens worden overgezet. Bij de gratis versie beperkt die snelheid zich tot (maximaal) 1 GB per minuut. Bij de duurste variant (Enterprise) kan dat tot meer dan 60 GB oplopen.

Andere verschillen zijn onder meer nog de ondersteuning van schijftypes (geen SCSI, Firewire of dynamische schijven in de gratis versie, bijvoorbeeld), en de mogelijkheid bij de commerciële versies om alleen partities te imagen of te klonen in plaats van complete schijven.

De gratis versie van HDClone vind je hier.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business