Nieuws

Google exporteert privégegevens Europese klanten

Google wil niet garanderen dat gegevens van cloudklanten in Europa blijven, ondanks eerdere beloften.

Volgens Europese richtlijnen voor gegevensbescherming moeten persoonlijke gegevens van Europeanen in de EU blijven. En dat is een probleem voor aanbieders van clouddiensten, want ze moeten daardoor ook datacenters in Europa hebben, om de gegevens hier te houden.

Maar bij Google vinden ze dat die regels niet voor hen gelden, stelt de Nederlandse IT-site Webwereld vast. Ze zwaaien met een uitzondering voor gevallen waarin er voldoende garanties zijn dat de gegevens beschermd worden. En die zijn er volgens Google, met de Safe Harbor Principles.

[related_article id=”158578″]

Safe Harbor is een reeks principes die Europa met de VS heeft afgesloten over Europese gegevensbescherming. Maar niet alle klanten vertrouwen op die principes. Amerikaanse antiterreurwetgeving maakt het immers mogelijk om de gegevens toch op te vragen.

Toch beloofd
Toen Webwereld in februari 2010 bij Google aanklopte, vertelden ze daar dat er waarschijnlijk nog in 2010 een mogelijkheid kwam om Europese gegevens in Europa te houden. In september werd dat ‘binnenkort’, en daarna heeft Google helemaal geen commentaar meer gegeven.

Toch is het wel mogelijk om Europese gegevens in Europa te houden. Dat bewijzen Microsoft en Amazon. En ook voor Google kan het geen heksentoer zijn, aangezien het bedrijf meerdere Europese datacenters heeft, ook in België en Nederland.

"Niet zeiken"
Wie wil dat zijn gegevens in Europa blijven, is bij Google aan het verkeerde adres, zo maakt het bedrijf duidelijk.

“Google ziet het heel simpel. We bieden geen villa die je zelf kan inrichten, maar een standaard ingericht appartement in onze flat. Daarmee heb je alle voordelen van de cloud tegen bodemprijzen. Onze menukaart is beperkt, maar je kunt toch weg? Dan moet je verder niet zeiken”, tekende Webwereld op uit de mond van Jeroen Schouten, hoofdjurist van Google Benelux.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business