Nieuws

Magix PC Check & Tuning 2011

Magix, vooral bekend van zijn multimediaprogramma’s, heeft ook software in huis om langzame pc’s weer op snelheid te krijgen. PC Check & Tuning 2011 blijkt verrassend grondig en uitgebreid. Maar zijn prestaties en informatievoorziening zijn nogal wisselvallig.

PC Check & Tuning 2011 biedt, zoals veel andere optimalisatiesoftware, twee manieren om de pc op te schonen. Met het ‘1-klik Snelonderhoud’ voert het alle taken volautomatisch uit, terwijl er voor meer ervaren gebruikers de handmatige aanpak is. Magix heeft zijn ruime takenpakket in een fris ogende interface verpakt, die rode en groene bollen gebruikt om de schoonmaakstatus aan te geven.

Specifiek onderhoud
Bovenaan vinden we tabbladen voor meer specifiek onderhoud als ‘Schijfruimte vrijgeven’ en ‘Pc-info’. De interface van deze onderhoudsmonteur is zeker geschikt voor beginnende gebruikers, met onder meer een leuke verklarende technische woordenlijst. Het aantal mogelijkheden is groot, al zijn veel onderdelen uit Windows zelf geplukt en worden sommige functies meerdere keren vermeld.

Een goede optimalisatietool heeft basisfuncties in huis die je pc aanzienlijk helpen versnellen. We vinden een registerschrobber, een ruimer voor internetresten en een bestandsversnipperaar om bestanden onherstelbaar te wissen. De registerschrobber is erg fanatiek en vindt ruim tien keer zoveel foute vermeldingen als het betrouwbare CCleaner.

Dit onderdeel blijkt bovendien ontwikkeld door Eusing en is normaal gratis. Gelukkig is er een herstelfunctie ingebouwd, voor als de registerschoonmaker voor problemen zorgt.

Internetresten blijven achter
Bij het opruimen van internetresten valt PC Check & Tuning 2011 dan weer te licht uit. Er zijn geen opties te vinden voor Chrome, het ziet resten van Internet Explorer over het hoofd en er is geen slimme manier om cookies schoon te maken.

Ook in andere gevallen vinden we dat Magix wat te ver gaat in zijn opruimwoede. Zo wil een onderdeel liefst 37 ‘overbodige’ Windows-services uitschakelen op onze Windows 7 64 bit-testmachine en is het moeilijk te controleren of dat wel verstandig is.

Ook de opstartbeheerder neemt eigenhandig beslissingen zonder dat je kunt zien wat Magix nu eigenlijk uitschakelt. Zo blijkt het zonder goede reden Winpatrol uit de opstartrij te halen, toch een belangrijke beschermtool voor Windows.

Magix heeft een aantal verrassende functies in PC Check & Tuning 2011 gestopt. Zo is er een updateprogramma voor stuursoftware van hardware, een HDD-monitor en een grafische tool voor het opsporen van bestanden die al te veel schijfruimte gebruiken. Alleen: deze tools werken lang niet altijd naar behoren.

Bij het updaten van de stuursoftware mislukt het merendeel van de updates. Bovendien moeten we Magix na elke herstart handmatig herstarten. De HDD-monitor geeft aan dat een aantal functies, zoals de temperatuurmonitor, ‘niet ondersteund worden’ en de eerder genoemde assistent voor het vrijmaken van harde schijfruimte scant tergend langzaam.

We keken uiteraard of Magix PC Tuning & Check 2011 ons testsysteem werkelijk sneller maakt. Dat blijkt het geval, al kunnen we niet de dramatische snelheidsverbeteringen noteren van Iolo System Mechanic. Magix’ optimalisatietool is weliswaar wat goedkoper dan vergelijkbare software, maar biedt ook iets minder kwaliteit.

Magix PC Check & Tuning 2011
Prijs: 29,99 euro (licentie voor 3 pc’s) (maart 2011)

PRO: verrassend uitgebreid; verklarende woordenlijst voor technische begrippen; zowel geschikt voor beginners als gevorderde gebruikers.
CONTRA: registerschrobber overijverig; browserschoonmaak niet grondig; opstartbeheerder gaat willekeurig te werk.

checkcomputermagixpcreviewstuning

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals