Telecomprovider Base heeft op een kaart van België de gebieden met 3G-dekking aangeduid. Er is nog veel werk aan de winkel. Op de website van KPN Group Belgium vind je een landkaart waarop de dekking van het 3G-netwerk van Base valt af te lezen. In de lichtblauwe gebieden kan je verbinding maken met het 2G-netwerk […]

Telecomprovider Base heeft op een kaart van België de gebieden met 3G-dekking aangeduid. Er is nog veel werk aan de winkel.

Op de website van KPN Group Belgium vind je een landkaart waarop de dekking van het 3G-netwerk van Base valt af te lezen. In de lichtblauwe gebieden kan je verbinding maken met het 2G-netwerk (GPRS en EDGE), terwijl de donkerblauwe vlekken de 3G-dekking (UMTS en HSPA) aangeven.

Wallonië hinkt achterop
Wat meteen opvalt is dat er in Wallonië vrijwel geen 3G-dekking is. Enkel in en rond Luik, Charleroi en Namen kan je surfen over 3G. Vlaanderen wordt beter bediend, maar ook daar heeft het lichtblauw de overhand. Centrumsteden als Roeselare, Brugge, Aalter en Turnhout moeten het nog steeds met EDGE doen (maximaal 220 Kbps). Dat meldt telecomforum Userbase.

 

Leg je het kaartje van Base naast dat van Mobistar of Proximus dan wordt het verschil pas echt duidelijk. Het 3G-netwerk van Proximus bedekt het hele Belgische grondgebied. Mobistar dekt niet geheel België, vooral Wallonië blijft achter, maar doet het toch beduidend beter dan Base.

Snelheid moet omhoog
Wat de snelheid van het 3G-netwerk betreft heeft Base ook nog werk. Vorige week meldde Userbase op basis van eigen testen dat de HSPA-snelheid verhoogd was van 1,0 tot 1,5 Mbps. Maar later weerlegde Luc Windmolders, zakelijk directeur bij Base, die vaststelling. Zowel bij Mobistar als Proximus kan je via het 3G-netwerk data ontvangen met maximaal 7,2 Mbps.

3G-dekking Base:

3G-dekking Base

 

3G-dekking Mobistar

3G-dekking Mobistar

 

3G-dekking Proximus:

3G-dekking Proximus