Nieuws

PlayStation-gamers deserteren nog niet

Belgische PlayStation-fans zijn gefrustreerd door de wekenlange onbeschikbaarheid van hun gamingnetwerk. Maar ze deserteren nog niet massaal.

Geen moeilijke jongens, die PlayStationfans. Het PlayStationnetwerk is sinds 20 april onbereikbaar, maar de meeste gamers reageerden vorig weekend positief op het aanbod van Sony dat ze straks twee games gratis mogen uitkiezen ter compensatie. "Leuk gebaar van Sony, hopelijk is het nu snel terug online", schrijft een zekere Darkrai61 in een typische reactie op het gamersforum 9lives.be.

Gamers zijn trouw
"De PlayStation-gamers vormen een echte gemeenschap, die heel trouw is aan het merk", zegt Youri Loedts, hoofdredacteur van het Officieel PlayStation Magazine, een maandblad dat door Think Media (P Magazine, Ché) wordt gemaakt onder licentie van Sony.

Loedts verwacht dan ook niet dat de gamers massaal verkassen naar een andere spelconsole. ‘Echte’ gamers spelen op een PlayStation 3 of een Xbox 360, niet op een Nintento Wii, die meer op de occasionele en familiale speler gericht is. En bij de Xbox 360 kost spelen op het netwerk 60 euro per jaar, terwijl dat op PlayStation gratis is.

PlayStation Plus
Naast twee gratis games (te kiezen uit een lijst van vijf die nog niet is bekendgemaakt) krijgen de gamers een maand lang toegang tot PlayStation Plus, een dienst boven op het PlayStation Network.

"Het mocht wel wat meer zijn", vindt Marijn Ceulemans, een 24-jarige student journalistiek die tot voor kort de ‘clanleider’ was van TeamOPM, een groepje van zo’n veertien Vlaamse en Nederlandse gamers die tijdens weekends toernooien spelen op het PlayStation Network.

Maar PlayStation-gamers zijn over het algemeen veel minder fanatiek dan pc-gamers, zegt Ceulemans. Hun leven stort niet in elkaar als het netwerk een paar weken onbeschikbaar is. Er zijn een honderdtal PlayStation-clans in ons land, schat Ceulemans. Ze spelen vooral tegen andere plaatselijke teams.

Warm weer
De elektronicaketen Fnac ziet voorlopig weinig tekenen dat klanten zouden afhaken of opteren voor een Xbox 360. "Door het warme weer is het sowieso een rustige periode voor de verkoop van games, dus misschien is dat voor Sony wel een geluk bij een ongeluk", zegt Kevin Bogaert, aankoper videogames bij Fnac.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business