Nieuws

Zaventem ontvangt zonnevliegtuig

De Solar Impulse komt vrijdag naar Zaventem. Dat hebben de projectleiders in Zwitserland laten weten. Het is het grootste vliegtuig ter wereld dat genoeg heeft aan zonne-energie om dag en nacht te vliegen.

Vrijdag 13 mei blijkt een geluksdag voor Belgische vliegtuigspotters. Omstreeks 21.00 uur zal een heel uitzonderlijk toestel landen in Brussel. De weersomstandigheden maken namelijk mogelijk dat het ‘zonnevliegtuig’ Solar Impulse van zijn standplaats in de luchthaven van Payerne, Zwitserland, naar Zaventem vliegt.

De duur van de vlucht wordt op twaalf uur geschat. De piloot is de Zwitserse ingenieur André Borschberg. Hij zal na de landing in Zaventem een briefing houden met zijn collega-projectleider Bertrand Piccard.

Livestreaming
De vlucht van vrijdag kan op de voet gevolgd worden op de website van het project. Er is ook een app voor iOS en Android die de positie, de hoogte en de snelheid live weergeeft en waarop ook livebeelden van in de cockpit te zien zijn.

Het project van de Solar Impulse startte in 1999. Pas vorig jaar was het toestel klaar voor een van zijn eerste testvluchten. De allereerste vond plaats op 7 april 2010.

Het vliegtuig heeft een spanwijdte van 63,4 meter en weegt 1.600 kilo, en is zo het grootste vliegtuig met een dergelijk laag gewicht. Op de vleugels zijn 12.000 fotovoltaïsche cellen bevestigd, die de nodige energie produceren en opslaan in batterijen.

Wereldreis
De ontwerpers van de Solar Impulse hopen uiteindelijk met een zonnevliegtuig de wereld rond te vliegen en zo de weg open te leggen voor hernieuwbare energie in de luchtvaart. Het plan is om dit jaar een nieuw vliegtuig te bouwen dat de Atlantische Oceaan kan oversteken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business