Turken protesteren tegen internetcensuur

In Turkije zijn zondag duizenden inwoners de straat  op gegaan. Ze protesteren tegen de internetcensuur die deze zomer wordt ingevoerd.

 

Het gaat om een filtersysteem dat op 22 augustus van kracht moet zijn. Gebruikers kunnen kiezen uit vier modi: familie, kinderen, huiselijk en standaard. In elk van de vier keuzes wordt een lijst van websites geblokkeerd. Welke sites dat precies zijn, houdt de overheid geheim.

Reporters Zonder Grensen (RSF) veroordeelt deze aanpak. “Deze maatregel is een volledige schending van zowel de Europese Conventie voor Mensenrechten als Turkijes eigen grondwet. Iedereen moet de garantie krijgen op onbeperkte toegang tot het internet.” Aldus de organisatie in een mededeling.

Dat kinderen worden afgeschermd van bepaalde websites vindt RSF normaal. Maar dan is het aan de ouders om al dan niet te kiezen om zo’n filter te installeren.

Eerder werd al een systeem overwogen om te censureren op basis van bepaalde sleutelwoorden. Dat werd recent echter geschrapt. Volgens Reporters Zonder Grenzen blokkeert het land momenteel meer dan zevenduizend websites. In veel gevallen zonder dat een rechter daar eerst een uitspraak over heeft gedaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business