Nieuws

Mac-scareware wordt slimmer

Er is een nieuwe variant van de scareware MacDefender opgedoken. Deze heeft geen beheerderswachtwoord nodig om geïnstalleerd te worden.

Net nu Apple richtlijnen heeft gepubliceerd voor Macgebruikers die last hebben van de valse virusscanner MacDefender, duikt er een nieuwe variant op. Die wordt net als de eerste versie verspreid via kwaadaardige beelden in de zoekresultaten van Google, meldt beveiligingsfirma Intego.

MacGuard
MacGuard, zo heet de nieuwe versie, bestaat eigenlijk uit twee delen. Het eerste deel belandt in de Applicatiesfolder van je Mac en downloadt de eigenlijke scareware, waarna het zichzelf weer verwijdert. Je toestemming voor de installatie is wel nog steeds mogelijk maar je wachtwoord niet indien je gebruikersaccount administratorrechten heeft. Dat is voor de meeste Macgebruikers het geval.

Apple gaf in zijn helpbulletin aan binnen enkele dagen met een beveiligingsupdate voor Mac OS X te komen. Die moet MacDefender en zijn klonen verwijderen en installatie bemoeilijken. Nu de scareware is aangepast, moet Apple zijn update waarschijnlijk aanpassen.

[related_article id=”158256″]

Bal ligt bij Apple
Het lijkt wel of dit het begin is van het bekende kat-en-muisspelletje tussen malwareschrijvers en beveiligers die altijd een stap te laat zijn. Apple speelt dus maar beter snel op de bal als het zijn besturingssysteem scare- en malwarevrij wil houden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business