Nieuws

Zware boete voor Nederlandse spammers

De telecomwaakhond Opta heeft twee bedrijven een boete van in totaal 66.000 euro opgelegd, omdat ze op grote schaal spam verstuurden.

De Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit kwam de spammers op het spoor dankzij een enorm aantal meldingen van internetgebruikers via de website spamklacht.nl.

400 miljoen e-mails verzonden
De onderneming Digital Magazines moet 330.000 euro boete betalen en de hoofdbestuurder moet nog eens 110.000 euro ophoesten. De eenmanszaak Mail Garage moet met 110.000 euro over de brug komen. Beide bedrijven verzonden volgens Opta maar liefst 400 miljoen commerciële e-mails. Alle betrokkenen tekenen bezwaar aan tegen de boetes.

De e-mailadressen oogsten ze door wedstrijden te organiseren, nieuwsbrieven uit te sturen en via enquêtes op het internet. Digital Magazines gebruikte ook adressenbestanden van buitenlandse firma’s. De bedrijven stuurden gedurende een tot drie jaar spam uit.

Voor wie zijn adres opgaf voor een wedstrijd, nieuwsbrief of enquête was het niet voldoende duidelijk dat er toestemming werd gegeven om mails van allerlei adverteerders te ontvangen, oordeelt Opta. Bovendien konden gedupeerden niet uittekenen.

E-mail, fax en sms
Sinds 2004 is het in Nederland verboden om spam te versturen aan personen, en sinds twee jaar mogen bedrijven ook niet meer aangeschreven worden. Opta heeft in zeven jaar tijd in totaal voor 1,9 miljoen euro boetes uitgeschreven voor spam via e-mail, sms en fax.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business