Mac-malware belooft hotelvideo Strauss-Kahn

Op Facebook circuleert een filmpje dat zogezegd de verkrachting van een kamermeisje door voormalig IMF-topman Dominique Strauss-Kahn toont.

Wie doorklikt, krijgt echter geen video, maar wel een virus voor Mac OS X aangeboden. Gebruikers zien eerst een stilstaand beeld van een seksscène, maar krijgen dan de melding dat er virussen worden gedetecteerd op hun Mac. Het gaat om een valse melding die gebruikers schrik moet aanjagen. Zo wordt er meteen een (vals) antivirus aangeboden, dat dus het eigenlijke virus is.

Mac malware belooft hotelvideo Strauss-Kahn

[related_article id=”158256″]

Beveiligingsspecialist Sophos, die de techniek eerst meldde op zijn blog, herkent het virus als OSX/FakeAVZp-C. Wie vreest te zijn geïnfecteerd kan Sophos’ gratis antivirussoftware installeren.

Facebook faalt
Het bedrijf zag in het verleden al vaker aanvallen voor Mac-computers via geïnfecteerde zoekresultaten, maar het is een van de eerste keren dat dergelijke Mac-malware via Facebook wordt verspreid.

Infecties verspreiden via Facebook is zowel voor Windows als OS X in opmars. Juist omdat gebruikers de malafide sites in kwestie krijgen aangeraden via hun vrienden (of beter gezegd via een melding op hun gehackte account), worden ze vaak blindelings aangeklikt. Zeker in combinatie met een sensationele titel die een gevecht, gênante situatie of in dit geval het seksscandaal van een bekend persoon zoals Strauss-Kahn belooft.

Hoewel de eindverantwoordelijkheid in principe bij de surfer ligt, blijft het een zware tekortkoming van Facebook naar zijn half miljard leden toe. De site slaagt er niet in om zijn platform voldoende te beveiligen of vrijwaren van malware.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business