Nieuws

MacDefender-variant omzeilt update

De beveiligingsupdate voor Mac OS X die Apple deze week uitrolde, werd na enkele uren al omzeild door de makers van de scareware MacDefender.

Het kat-en-muisspel tussen Apple en de ontwikkelaars van de MacDefender-scareware is begonnen. Apple gaf deze week een beveiligingsupdate vrij. Maar amper enkele uren later circuleerde al een variant op MacDefender op het internet die niet door de update wordt herkend.

Elke 24 uur een update
Apple counterde zeer snel en voegde de nieuwe variant toe aan de zwarte lijst met verdachte malware in OS X. Dat schrijft MacRumors op basis van een bericht van de Italiaanse website Spider-Mac. Die lijst wordt sinds de recente beveiligingsupdate elke 24 uur automatisch geüpdatet.

[related_article id=”158256″]

De eerste klachten van Macgebruikers die zich door de valse virusmeldingen van de scareware in de luren lieten leggen, werden door Apple genegeerd. Medewerkers van de klantendienst AppleCare werden opgedragen om het bestaan van de scareware dood te zwijgen en gedupeerden niet te helpen.

Eind mei, een dikke maand nadat het aantal klachten explosief begon te groeien, erkende Apple eindelijk het probleem en beloofde het een oplossing. Die werd deze week dus aangeboden in de vorm van een beveiligingsupdate. Maar de scareware-ontwikkelaars hadden hun antwoord al klaar.

Uitputtingsslag
Als Apple snel op de bal kan blijven spelen en nieuwe varianten onmiddellijk onschadelijk kan maken met een toevoeging aan de zwarte lijst, zullen de ontwikkelaars minder geld van naïeve Macgebruikers ontvangen en meer tijd in nieuwe versies moeten steken. Apple hoopt dat de scarewaremakers het uiteindelijk zullen opgeven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business