Eetbare RFID in maaltijd van de toekomst

Een maaltijd kopen, bereiden en eten kan binnenkort revolutionair veranderen. Met eetbare RFID’s kan je elk stukje voedsel traceren.

Het concept wordt uitgewerkt door design-ingenieurstudent Hannes Harms aan de Royal College of Art in Londen. Zijn concept, NutriSmart, combineert de traceringsmogelijkheden van RFID met eten in al zijn aspecten.

RFID, dat staat voor radio frequency identification, is niet nieuw. Het zijn kleine tags die we vandaag onder meer terugvinden in skipassen. Omdat ze zo klein en relatief goedkoop zijn, duiken ze onder meer op als antidiefstalsysteem in winkels.

Kodak heeft tegenwoordig eetbare RFID-tags ontwikkeld, en daar gaat Harms nu mee aan de slag.

Zijn prototype toont hoe RFID de barcode kan vervangen. Hierbij kan je onmiddellijk opvragen hoeveel calorieën een bepaald product heeft. Maar er is meer mogelijk. Omdat RFID kan communiceren met de omgeving, kan getagd voedsel automatisch aan je koelkast laten weten wanneer het vervalt. Of je kan een oven automatisch het juiste programma laten starten.

Het zal wellicht nog lang duren voordat RFID zich helemaal in onze keuken nestelt. Toch mogen domoticafans er zeker van zijn dat ze op termijn via hun smartphone (of koelkast) aflezen of het gerecht voor hun neus wel in hun dieet past.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business