Europa: privacy minderjarigen kan beter

De Europese Commissie wil dat sociaalnetwerksites automatisch hogere privacyinstellingen hanteren voor minderjarigen.

Volgens de Commissie zijn er slechts twee netwerksites (Bebo en MySpace) die het profiel van minderjarigen standaard alleen zichtbaar maken voor mensen uit hun vriendenlijst. Slechts vier van die sites (de twee genoemde plus Netlog en ShuelerVZ) zorgen ervoor dat enkel goedgekeurde vrienden contact kunnen opnemen met minderjarigen.

Neelie Kroes, vicepresident van de Digitale Agenda van de Europese Commissie, is naar eigen zeggen teleurgesteld. “Dit is niet alleen om minderjarigen te beschermen tegen ongewenste contacten, maar ook om hun onlinereputatie te beschermen.”

[related_article id=”158578″]

Kroes wijst erop dat jongeren vaak onvoldoende besef hebben van risico’s op internet. Zowel met het oog op misbruik door volwassenen als cyberpesten. Daarom wil Europa dat minderjarigen niet zomaar door iedereen aangesproken kunnen worden als ze een profiel hebben op bijvoorbeeld Facebook of Netlog.

Kindvriendelijke gebruiksvoorwaarden
In een onderzoek van de Commissie zijn veertien sociale netwerken onderzocht. Negen van hen, waaronder Facebook, Hyves en Netlog, voorzien gebruiksvoorwaarden die gemakkelijk begrijpbaar zijn of een kindvriendelijke versie hebben.

Gemakkelijke privacyinstellingen of standaard zeer beperkte zichtbaarheid voor minderjarigen is alvast geen overbodige luxe. Uit een recent onderzoek van de EUKidsOnline Survey blijkt dat slechts 56 procent van de elf- tot twaalfjarigen weet hoe ze hun privacyinstellingen moeten aanpassen. Bij vijftien- tot zestienjarigen is dit 78 procent.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business