Nieuws

Nero Kwik Media 1.6

Nero gaat op de iTunes-toer en bouwt een gratis mediabeheerder met appwinkel die met mobiele toestellen kan synchroniseren.

De installatie van Nero Kwik Media is niet meer van deze tijd. Niet alleen het lange wachten, maar ook de gedwongen herstart is onverteerbaar. Kwik Media mikt in zijn interface op helderheid en slaagt daar goed in, met een thuisscherm waar alle taken zijn ingedeeld in heldere categorieën.

Duik je in de beheerder, dan zie je een hoofdvenster dat veel gelijkenissen vertoont met iTunes: links een boomstructuur met je media en de aangesloten apparaten, rechts alle ruimte voor je foto’s, muziek of video’s. Via een directe link kun je functies aanschaffen in de appwinkel, die dan onmiddellijk verschijnen in het thuisvenster.

Data importeren
Het importeren van media is goed geregeld in Kwik Media, met een geslaagde integratie van de Windows 7-bibliotheken en de mogelijkheid om bijgewerkte mappen automatisch te updaten.

Kwik Media kiest ongeacht het bestandstype voor een thumbnailweergave, wat bij grote muziekverzamelingen onhandig navigeert. Door nummers uit de bibliotheek te verwijderen, wis je ze ook meteen van de harde schijf, terwijl andere mediaspelers hier flexibeler in zijn.

Foto’s beheren is beter geregeld in Kwik Media, met een redelijk aantal bewerkingsfuncties zoals correctie van rode ogen of het aanpassen van saturatie. Ook gezichtsherkenning werkt goed, maar daar moet je wel 0,99 eurocent voor betalen. De elegante slideshowfunctie is eenvoudig te bedienen en heeft standaard enkele simpele doeltreffende thema’s aan boord.

Betalen voor codecs
Voor het afspelen van video’s gelden grofweg dezelfde beperkingen. Voor meer exotische codecs moet je een betaal-app in huis halen. Nero Kwik Play belooft weliswaar elk videoformaat probleemloos te kunnen afspelen, maar daar is een gratis programma als VLC Media Player ook toe in staat. De blu-ray-app is daarentegen wel interessant.

Een van de troeven van Kwik Media is Nero Kwik Move It, een betaalapplicatie die muziek, foto’s en video’s synchroniseert met een groot aantal telefoons. We testen de Nero-tool uit met een stel moderne Androidfoons. Het resultaat is teleurstellend.

De database van herkende toestellen is flink verouderd en dus moeten we het programma vaak zelf tonen waar telefoons hun media bewaren. Kwik Media merkt de LG Optimus P500 en Samsung Galaxy Mini bovendien niet op. Een Google Nexus wordt wel herkend, maar kan niet worden ingesteld. Als we Move It dan toch aan de praat krijgen, doet de app goed haar werk.

Ook de samenwerking met iOs-toestellen verloopt verre van vlot. De iPod Touch verschijnt wel in het beheervenster, maar een iPod Classic (zesde generatie) en iPad 2 worden niet herkend. Uit navraag bij Nero blijkt dat Kwik Media slechts gedeeltelijke ondersteuning biedt voor Apple-toestellen. Dat betekent dat je weliswaar muziek of foto’s naar een iOS-toestel kunt slepen en transcoderen, maar dat je iTunes nodig hebt om te synchroniseren.

We waarderen het dat Nero een andere aanpak durft te kiezen, met een betaalwinkel waar je ook betaalpakketten als Nero Multimedia Suite 10 direct kunt kopen. Als alles-in-een beheerder doet Kwik Media zijn werk redelijk, maar het programma is in zijn gratis vorm te kaal en niet goed genoeg om de gratis mediaprogramma’s op te geven die we nu gebruiken.

Nero Kwik Media 1.6
prijs: gratis (Standard Edition) (augustus 2011)

PRO: goede integratie van Windows 7-bibliotheken; sterk uitgewerkte interface; alles in een venster beheren; direct Nero-software aanschaffen.
CONTRA: niet streamen; geen onlinefunctionaliteit; beperkte toestelherkenning Kwik Move; betalen voor basisfuncties.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business