Nieuws

Cyberlink PowerDVD 11 Ultra

Na een grootse update van de vorige versie van PowerDVD zijn de vernieuwingen aan nummer 11 minder revolutionair. Toch weet Cyberlink met een leuke mobiele app en betere 3D-ondersteuning een waardige opvolger te bouwen.

Aan de interface van PowerDVD 11 Ultra is weinig veranderd, met tabbladen voor elk mediatype en uitstekende integratie van Windows 7-bibliotheken. Cyberlink heeft wel hier en daar verfijningen aangebracht. Het afspelen van films op imagebestand is vereenvoudigd, inclusief ondersteuning voor blu-ray-images. Er is eindelijk ondersteuning voor ingebrande of externe SRT-ondertitelingsbestanden, al kun je die nog steeds niet handmatig toevoegen.

Van een betaalde mediaspeler verwacht je ondersteuning voor de nieuwste highdefinitionformaten. Cyberlink voldoet wat dat betreft aan alle verwachtingen. Na ondersteuning van blu-ray 3D in de vorige versie kan PowerDVD nu ook overweg met Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio. Dankzij DLNA-integratie is streamen een stuk makkelijker geworden.

Updimensioning
Daarnaast is de conversie van 2D-video’s naar 3D, het zogenoemde updimensioning, flink verbeterd. Het resultaat is nog altijd wat wisselvallig, maar dankzij de eenvoudige bediening kun je nieuw plezier beleven aan bestaand videomateriaal. We merken tijdens het testen wel dat de omschakeling van 2D naar 3D onze krachtige quadcoreprocessor op de knieën brengt.

Voor het eerst kun je in PowerDVD foto’s rechtstreeks bekijken, al is de fotoviewer-functie wat beperkt. Je kunt alleen door fotomappen bladeren en sorteren op datum of via gezichtsherkenning is onmogelijk. Een stuk leuker is dat 3D ook zijn weg heeft gevonden naar de fotobrowser, waardoor je je collectie kunt herbekijken met een 3D-bril.

PowerDVD breidt zijn takenpakket verder uit met de integratie van diensten als Flickr, Facebook en YouTube. Je kunt foto’s en video’s doorbladeren, uploaden en ook downloaden, al geldt dat niet voor YouTube. De YouTube-koppeling is trouwens het meest geslaagd: we krijgen echt het gevoel dat we naar televisie zitten te kijken.

Alleen jammer dat er geen zoekfunctie is, zodat je moet vertrouwen op je eigen video’s en ingeschreven kanalen. Je kunt de kwaliteit van YouTube-clips opschroeven met de TrueTheater-optie, al zien we nauwelijks verbetering.

Smartphone-app
De beste nieuwe functie is wat ons betreft de smartphone-app PowerDVD Remote, die gratis is bij de Deluxe- en Ultra-versies en 4 euro kost voor de Standard-versie. Met de app verander je een Android- of iOS-toestel in een afstandsbediening die ook dienst doet als vervanger voor je muis. Zo kun je door PowerDVD navigeren en overschakelen naar de zapper als je begint met kijken.

Als bonus kun je op de smartphone aanwezige foto’s en films direct op het grote scherm weergeven. Vreemd genoeg is het streamen van muziek niet mogelijk. Ten slotte kun je zelfs bestanden vanaf je toestel naar de harde schijf kopiëren. Cyberlink moet nog wel sleutelen aan het selectieproces: het selecteren van grote aantallen foto’s gaat traag en is omslachtig. Daarnaast zouden we dolgraag zien dat streamen vanuit de mediabibliotheek naar de app mogelijk wordt.

PowerDVD is een bijzonder capabele dvd- en blu-rayspeler, maar voor de prijs van de Ultra-versie heb je al een goede aparte blu-rayspeler. Wie echter de kwaliteit van zijn bewaarde video’s wil verbeteren of wil profiteren van de Windows Mediacenter-integratie doet met PowerDVD 11 een goede investering.

Cyberlink PowerDVD 11 Ultra
Prijs: 99,99 euro (Standard Edition) (augustus 2011)

PRO: uitstekende ondersteuning Windows Media Center; handige mobiele app; YouTube-video’s kijken zonder browser; updimensioning verbeterd; erg stabiel.
CONTRA: geen zoekfunctie YouTube; muziek streamen vanaf smartphone niet mogelijk; problemen met sommige mkv-bestanden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business