Nieuws

‘Niemand wil Windows op zijn telefoon’

Apple en Google zwaaien de scepter over mobiele apparaten. Hun besturingssystemen – respectievelijk iOS en Android – zijn het wijdst verspreid. Het succes van deze twee partijen staat in schril contrast met de rest: WebOS is door HP zo goed als opgegeven, Symbian moet vrede nemen met een plaatsje in de achterhoede, en BlackBerry weet eigenlijk niet goed wat te doen met zijn mobiele OS.

Houden Google en Apple het rijk voor zich alleen? Ik durf te voorspellen van niet: Microsoft wordt de spreekwoordelijke derde hond die met het been gaat lopen.

Minder apps
Op de IFA-beurs in Berlijn zullen zo goed als zeker de eerste smartphones opduiken met Windows Phone 7.5 (Mango) als besturingssysteem. De nieuwste versie van Microsofts OS voor smartphones is helemaal af, en het belooft nu al een klepper te worden.

[related_article id=”158256″]

Zelf werk ik al een aantal weken met een Samsung Omnia 7 met daarop een bètaversie van Mango. Als Android-gebruiker ben ik zwaar onder de indruk van de eenvoud, de stabiliteit en de vele mogelijkheden van dit OS. Windows Phone is veel minder app-centrisch dan iOS en Android, maar daar tegenover staat een uitgekiende en mooie, geïntegreerde interface met de potentie om een ruimer publiek aan te spreken dan Android en zelfs iOS.

De drempel voor de gebruiker ligt bij Windows Phone opvallend laag. Je hoeft echt geen ‘geek’ te zijn om ermee overweg te kunnen.

Een gebrek aan apps voor Windows Phone? Dat is relatief. Er zijn er nu zo’n dertigduizend. Toegegeven, dat zijn er nog altijd een hoop minder dan de (veelal bagger) honderdduizenden in de Android Market of de App Store, maar de meeste relevante apps staan er wel allemaal tussen bij Microsoft. Kwaliteit boven kwantiteit, dus.

Bovendien verweefde Microsoft de belangrijke diensten zoals Twitter, LinkedIn en Facebook gewoon in de interface van Windows Phone. Een aparte app wordt zo bijna overbodig. Er zijn dan ook nauwelijks externe apps die ik heb gemist tijdens het werken met Windows Phone (oké dan, toch eentje: Tweetdeck).

Nokia
De stelling dat Microsoft meestal een aantal pogingen nodig heeft om een succesproduct te krijgen, lijkt ook voor Windows Phone op te gaan. De draak die Windows Mobile jarenlang was, ging in 2010 over in Windows Phone, dat nu eindelijk volwassen lijkt geworden. De situatie is vandaag ook helemaal anders dan een jaar geleden, niet in het minst nu Microsoft gaat samenwerken met Nokia.

Ik verwacht dan ook dat Microsoft met Windows Phone 7.5 een flink deel van de koek gaat opeisen. Eerst nog met een bescheiden aanloopje, maar als eind dit jaar de eerste Nokia-telefoons met Windows Phone uitkomen, wordt het een te duchten concurrent voor de iPhones en groene robotjes van deze wereld.

Het aanbod aan Windows Phone-toestellen zal daarbij gestaag groeien en steeds meer merken zullen op de kar springen, al was het maar om niet al hun eieren in de schaal van Google en Android te moeten leggen. Zeker nu Motorola in handen is van Google, kijken heel wat telefoonfabrikanten uit naar valabele alternatieven. Geloof me, Windows Phone staat op het verlanglijstje van ieder van hen.

Weg met Windows
Toch is er wat mij betreft nog één ding nodig om van Windows Phone een succes te maken. Laat de naam Windows vallen! Windows staat allang niet meer synoniem voor vooruitstrevend, laat staan hip en cool. De naam roept bij velen zelfs negatieve gevoelens op: crashes, virussen, onveiligheid, enzovoort. Simpel gesteld: niemand wil Windows op zijn telefoon!

Mijn boodschap aan Microsoft: bedenk snel een nieuwe en vooral coole naam voor dat knappe OS. Het kan weleens een belangrijke factor blijken in de strijd met Apple en Google. Wat is er trouwens mis met de sappige codenaam Mango? Het klinkt alvast een stuk beter dan Windows Phone 7.5.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business