Nieuws

YouTube verwijdert onterecht Bieber-kanaal

Een grapje ten koste van Justin Bieber en enkele van zijn collega’s heeft ernstige gevolgen: zijn hele YouTube-kanaal werd verwijderd.

Eén of meerdere personen die schuilgaan onder de naam iLCreation dienden een schuldvordering in bij YouTube voor elke van Biebers video’s. YouTube volgde zijn standaardprocedure en verwijderde het hele videokanaal van de jonge zanger, zonder iLCreation om verificatie van eigendom te vragen.

Hetzelfde gebeurde bij video’s van Lady Gaga, Rihanna, Bruno Mars en enkele andere artiesten die vorige week optraden op de Video Music Awards.

[related_article id=”158901″]

Verloren inkomsten
Muziek- en video-entertainmentwebsite Vevo publiceerde prompt een verklaring: “Iemand eist onterecht de auteursrechten van Justin Biebers en Lady Gaga’s videokanaal op, en als gevolg blokkeert YouTube de toegang tot hun video’s. We werken samen met YouTube om dit euvel zo snel mogelijk te verhelpen.”

Alle video’s werden binnen enkele uren teruggezet. Het is wel onduidelijk hoeveel inkomsten Bieber, Vevo, Island Records of andere belanghebbenden verloren als gevolg van de valse vorderingen.

YouTube gebruikt verscheidene geautomatiseerde systemen om illegale media te verwijderen, maar eigenaars van auteursrecht kunnen ook individuele vorderingen indienen dankzij een onlineformulier. Google, YouTubes moederorganisatie, zegt dat het indienen van valse claims illegaal is, maar dat houdt de mensen achter iLCreation niet tegen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business