Iedereen is tegenwoordig regisseur, en dus is geschikte videobewerkingssoftware steeds noodzakelijker. Wij nemen een aantal consumentenpakketten onder de loep. Niets is zo saai als een eeuwig durende homevideo van een huwelijksfeest of een exotische vakantie. Onscherpe opnamen en statische shots van oude gebouwen wisselen elkaar af, waardoor de aandacht al na een paar minuten verslapt. […]

Iedereen is tegenwoordig regisseur, en dus is geschikte videobewerkingssoftware steeds noodzakelijker. Wij nemen een aantal consumentenpakketten onder de loep.

Niets is zo saai als een eeuwig durende homevideo van een huwelijksfeest of een exotische vakantie. Onscherpe opnamen en statische shots van oude gebouwen wisselen elkaar af, waardoor de aandacht al na een paar minuten verslapt.

De enige echte manier om een leuke homevideo te creëren, is met behulp van videobewerkingssoftware, maar de moeilijkheidsgraad en prijs lijken te hoog om in te investeren. Toch is het in elkaar draaien van een film, compleet met special effects en vloeiende overgangen lang niet zo moeilijk, zoals we je in dit praktische dossier zullen laten zien.

Hoe testen we?
We stellen ons dit keer de vraag: met welk programma kun je het makkelijkst en het snelst een verzameling homevideo’s omzetten naar een volwaardige film met effecten en overgangen en die wegbranden op een blu-rayschijfje?

We letten daarbij vooral op gebruiksgemak, productietijd en systeembelasting. We hebben wat minder gekeken naar de mogelijkheden voor uploaden naar sites als YouTube en Facebook, omdat al deze programma’s dat inmiddels wel onder de knie hebben.

Keuze van de redactie: Cyberlink PowerDirector 9
Het is goed om te zien hoe toegankelijk videobewerking is geworden voor de consument. Tijdens onze massatest concluderen we dat alleen Sony Vegas Movie Studio HD Platinum 11 nog steeds een afgeslankte versie is van professionele bewerkingssoftware, wat het programma meer geschikt maakt voor professionals met een klein budget.

Toch zijn er wat algemene zaken die we aan te merken hebben. Veel van de programma’s crashen geregeld, wat veel irritatie en tijdverlies kan opleveren. Daarnaast zijn de meeste videobewerkers niet in het Nederlands verkrijgbaar, wat toch een belemmering is voor veel gebruikers.

Van alle pakketten die we onder ogen kregen, heeft Cyberlink PowerDirector 9 op alle gebieden de beste papieren in huis. Installatie en programmastart zijn razendsnel, de bediening is intuïtief ook wat betreft de ingewikkeldere handelingen, en dankzij 64 bitondersteuning presteert de applicatie uitstekend.

De andere programma’s in deze suite liggen echter niet ver achter. Hopelijk maakt Adobe Premiere Elements snel de overstap naar een 64 bitversie. En als Sony zijn videobewerker wat toegankelijker weet te maken, heeft hij veel potentieel.

Gerelateerde artikelen

Sony Vegas Movie Studio HD Platinum 11

Sony Vegas Movie Studio HD Platinum 11 schakelt in alles een versnelling hoger. Dat zou beginnende videobewerkers wel eens kunnen afschrikken. Importeren gaat via Media bins, een systeem dat vooral bekend is bij professionele videobewerkers, en sommige functies zijn diep begraven in de interface. Sony levert wel enkele handige tutorials mee, maar daarna zul je […]

Nero Video Premium HD

Sommige dingen doet Nero’s videobewerker uitzonderlijk goed, maar op het gebied van snelheid en gebruiksgemak schiet Video Premium HD tekort. Vergeleken met andere producten komt Nero Video Premium erg kaal over, omdat het alle menu’s in een scherm heeft gestopt. Het handmatig inkorten van clips is onhandig, omdat je telkens ontstane gaten in je productie […]

Corel VideoStudio Pro X4

Met VideoStudio Pro X4 maakt Corel zichzelf tot een ambitieuze middenklasser die bepaalde zaken anders durft aan te pakken. Corel heeft een leuke, makkelijk te begrijpen interface op poten gezet, die ondersteuning biedt voor meerdere monitoren, zodat je preview en tijdslijn naast elkaar kunt plaatsen. Bediening is makkelijk, maar het trimmen is minder nauwkeurig dan […]

Pinnacle Studio HD Ultimate Collection 15

Pinnacle biedt zonder twijfel de toegankelijkste videobewerker van alle pakketten, maar allerlei technische problemen vergallen het plezier. De importbeheerder van Studio HD 15 is erg gebruiksvriendelijk, maar nadat we onze AVCHD-testclips hebben toegevoegd aan de tijdslijn, blijkt het beeld op dubbele snelheid te draaien, terwijl het geluid normaal doorspeelt. Uiteindelijk moet er een bugfix aan […]