Nieuws

Moet Bellens vrezen voor zijn job?

De onrust bij Belgacom rond de terugkeer van Concetta Fagard houdt aan. Er zou zelfs een plan zijn om algemeen directeur Didier Bellens te laten vertrekken.

Volgens De Tijd heeft minister Inge Vervotte een plan klaar om Bellens te ontslaan als topman van het telecombedrijf. Als de raad van bestuur morgen nog steeds niet akkoord gaat met de terugkomst van Fagard, dan zal de overheid als grootste aandeelhouder het ontslag vragen van Bellens, aldus De Tijd.

Fagard werd enkele maanden geleden aan de deur gezet, maar Didier Bellens neemt haar nu weer in dienst, ook al had de raad van bestuur dat uitdrukkelijk afgekeurd. Begin deze week was er zelfs een korte staking van een veertigtal kaderleden tegen de terugkeer, allemaal medewerkers op de dienst die Fagard tot begin juni leidde.

Officieel klinkt het voorlopig niet zo fel. Bij minister Vervotte krijgt onze redactie “geen commentaar” zolang de raad van bestuur niet bijeen is gekomen. Wel zijn er intussen informele gesprekken geweest met Bellens en de raad van bestuur.

Ontslagvergoeding
Als Fagard en/of Bellens vertrekken dan komt daar opnieuw een ontslagvergoeding bij kijken. Voor Fagard werd gezegd dat ze in juni een vergoeding van 600.000 euro kreeg. Maar volgens een hooggeplaatste bron van De Standaard ligt die ontslagvergoeding in de richting van de 200.000 euro. Wel heeft Didier Bellens in dezelfde krant al aangegeven dat Fagard dat geld zal terugstorten, al is dat in de veronderstelling dat ze aangenomen blijft.

Mocht het zijn dat er donderdag geen akkoord is tussen Bellens en de raad van bestuur, en de federale overheid effectief het ontslag van Bellens eist, dan heeft ook hij recht op een ontslagvergoeding. Die stond enkele jaren terug al eens ter discussie toen bleek dat de topman tot acht miljoen euro zou kunnen opstrijken. Inmiddels is dat bedrag bij de hernieuwing van zijn contract wel gezakt, al zou hij volgens verschillende media bij vertrek nog wel twee miljoen euro krijgen.

Volgens De Tijd komt bij een vertrek van Bellens de Amerikaanse financieel directeur Ray Steward voorlopig aan het hoofd van het telecombedrijf te staan.

Eerste ontslag
Intussen werd Fagard op haar eerste werkdag niet gesignaleerd bij Belgacom, aldus De Standaard. Wel lijkt het erop dat een eerste werknemer intussen haar ontslag heeft gegeven. HR-directrice en executive vicepresident Astrid De Lathauwer is volgens La Libre Belgique opgestapt nadat Bellens heeft beslist om, samen met Fagard, de communicatie van het bedrijf te leiden. Een functie waar De Lathauwer tot gisteren ad interim verantwoordelijk voor was.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business