Nieuws

Loonsverhoging China probleem voor elektronicamakers

Enkele Chinese provincies gaan de minimumlonen optrekken om de binnenlandse inflatie te stuiten. En dat is een probleem voor de vele fabrikanten van elektronica-onderdelen.

De duurdere Chinese lonen zijn niet de enige kopzorg voor de componentenmakers. De vraag naar hun producten viel immers in de tweede helft van dit jaar al terug. Nu ook het investeringsklimaat in China begint tegen te vallen, kan dat volgens Digitimes wel eens het failliet betekenen voor de kleinere producenten.

De lokale bedrijfjes kunnen geen geld meer krijgen van de Chinese banken en zijn verplicht geld te gaan lenen van krediethaaien: woekeraars die rentes tot 36 procent vragen. Dat zou betekenen dat het met de componentenmarkt dezelfde richting uitgaat als met de laptopmarkt. Die worden allemaal gemaakt door de drie grootste bedrijven in die niche: Quanta Computer, Compal Electronics en Wistron.

[related_article id=”152275″]

Wat het effect op de prijzen voor onze elektronica zal zijn, is onduidelijk. De keten tussen de productie van de componenten en de aflevering in de winkel is immers lang en ingewikkeld.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business