Facebook aangeklaagd voor volgen na uitloggen

Facebook wordt aangeklaagd omdat het gebruikers online blijft volgen, ook al zijn ze uitgelogd.

Het nieuwste privacyprobleem rond het sociaal netwerk raakte vorige week bekend. De cookies die Facebook gebruikt blijven je internetgebruik volgen, ook als je niet meer bent ingelogd bij de site.

Initiatief van inwoner Illinois
De aanklacht komt van Perrin Aikens David uit de Amerikaanse staat Illinois. Volgens nieuwsdienst Bloomberg is de man van plan om er een groepsrechtszaak van te maken, een zogenaamde class-action suit. Op die manier kunnen andere mensen die zich gedupeerd voelen zich aansluiten bij de rechtszaak.

[related_article id=”158578″]

In de klacht vraagt hij de overheid om het traceren te blokkeren op beschuldiging van afluistering, computerfraude en misbruik van de wet. Facebook zelf reageert in een e-mailreactie aan onze collega’s van CNet lauw. “We vinden dat deze klacht ongegrond is en zullen er fel tegen strijden”, aldus woordvoerder Andrew Noyes.

Al een jaar bekend
Toen het traceren vorige week bekend werd, zei Facebook al snel dat het dit niet doet om internetgedrag daadwerkelijk te volgen. Wel zou de site gebruikers zo willen beschermen tegen spammers, phishers en anderen die ongeoorloofd misbruik kunnen maken van je Facebookaccount.

Facebook was er vorige week snel bij om te zeggen dat het unieke gebruikersinformatie, waarmee het dus mogelijk is om een individuele gebruiker te herkennen, zou verwijderen uit cookies zodra een gebruiker is uitgelogd. Maar in de klacht staat te lezen dat dit pas is gebeurd nadat de Australische ontdekker van het probleem erover blogde. Dat terwijl hij het privacyprobleem een jaar geleden al aan Facebook heeft gemeld.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business