Wetenschappers van de universiteit van Berkeley hebben een insectachtige robot ontwikkeld die verticaal stof kan beklimmen. Onderzoekers die werken aan robotica weten dat de natuur de ideale inspiratiebron is voor robots die snel, lenig en efficiënt zijn. Het Biomimetic Millisystems-laboratorium van de Berkeley-universiteit in Californië staat aan de top van de roboticawereld. Hun nieuwste creatie, […]


Wetenschappers van de universiteit van Berkeley hebben een insectachtige robot ontwikkeld die verticaal stof kan beklimmen.

Onderzoekers die werken aan robotica weten dat de natuur de ideale inspiratiebron is voor robots die snel, lenig en efficiënt zijn. Het Biomimetic Millisystems-laboratorium van de Berkeley-universiteit in Californië staat aan de top van de roboticawereld.

Hun nieuwste creatie, de Clash, kan verticaal op stof klimmen. De robot is maar tien centimeter groot en weegt vijftien gram, maar kan net als een insect bewegen en klimmen.


Volgens mensen van het laboratorium kan de kleine robot vijftien centimeter per seconde afleggen dankzij een passief klauwsysteem. Iedere poot van de robot is met de motor verbonden door een serie beweeglijke verbindingen.

Beter dan robots met wielen
De nieuwkomer hoort bij de Ambulating Robots-familie. Dat zijn robots met benen in plaats van wielen of andere manieren om zich voort te bewegen. Het voordeel van robots met benen is dat de voeten niet constant in contact staan met de grond, waardoor ze uiterst geschikt zijn voor het oversteken van ruwer terrein.

“Het grootste voordeel is het dynamische gedrag dat je ook in de natuur ziet”, zegt een van de wetenschappers. “Veel dieren kunnen zichzelf dynamisch stabiliseren. Hun mechanische eigenschappen kunnen externe factoren automatisch verwerpen die anders voor onstabiel gedrag zouden zorgen. Dat hebben we bij onze robots ook ingebouwd.”

Het werk van het laboratorium zit er nog niet op: de volgende stap is horizontaal klimmen. Daarna wil het team de robot ook laten rennen.